Wereldberoemde Harry Potter-trein in Schotland stilgelegd vanwege veiligheidseisen

De wereldberoemde Harry Potter trein mag voorlopig niet rijden omdat deze geen centrale deurvergrendeling heeft. (Foto: Rab Lawrence)
De wereldberoemde Harry Potter trein mag voorlopig niet rijden omdat deze geen centrale deurvergrendeling heeft. (Foto: Rab Lawrence)

De wereldberoemde Jacobite-stoomtrein in Schotland, die een rol speelt in de films van Harry Potter, mag voorlopig niet meer rijden. De ritten van de historische stoomtrein, gebruikt als de Zweinsteinexpres in de Harry Potter-films, zijn voorlopig opgeschort vanwege een geschil over veiligheidsvoorschriften.

Decennialang mocht de historische trein zonder centrale deurvergrendeling rijden. Nu staat de beslissing bij de autoriteiten of dit gedoogd blijft. West Coast Railways, de exploitant, waarschuwt dat het bedrijf ernstig geschaad zal worden door kostbare aanpassingen. Ze vrezen een omzetverlies tot wel 50 miljoen pond

Als voorbeeld in Nederland rijden er wel historische treinen rond zonder centrale deurvergrendeling. De inspectie IL&T stelt wel dat deze treinritten enkel mogen plaatsvinden als een medewerker van de uitvoerende organisatie zich als 'balkonwacht' opstelt. Op elk balkon waar een niet-centraal bediende deur is, moet een dergelijk persoon dan aanwezig zijn.

Route

De iconische stoomtrein reist tussen Mallaig aan de westkust van Schotland en Fort William aan de voet van de iconische Britse berg Ben Nevis. Tijdens de rit doorkruist de trein het schilderachtige Glenfinnanviaduct, dat bekend is van de films, en biedt het een betoverende route door de Schotse Hooglanden. Dit is een favoriete bestemming voor toeristen die graag een foto willen maken van deze legendarische locatie.