Qbuzz gaat kwartiersdienst uitbreiden op MerwedeLingeLijn

Vervoersbedrijf Qbuzz wil met ingang van december dit jaar, in haar nieuwe concessie, de kwartiersdienst op de MerwedeLingeLijn verlengen tot 20:00 uur 's avonds. De huidige vervoerder Arriva rijdt momenteel tot 19:00 een kwartiersdienst op deze spoorlijn tussen Geldermalsen en Dordrecht.

Afgelopen woensdag heeft Qbuzz haar dienstregeling voor haar nieuwe concessie gepubliceerd. Hierin moet al het openbaar vervoer in de omgeving hoogwaardig en frequenter gaan rijden. Het huidige openbaar vervoer netwerk zou 'ondoorzichtig zijn en de knoop liggen'. Met R-net bussen en snelbussen moeten er nieuwe verbindingen worden gerealiseerd in de gebieden Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Gratis vervoer fietsen

De regels voor de fiets op de MerwedeLingelijn blijven zoals ze zijn. Het meenemen van een fiets is gratis en er mogen maximaal 12 fietsen per trein mee. In de trein zijn hiervoor speciale plekken toegewezen..

Door het grote aanbod van fietsen in de spits kunnen soms niet alle reizigers hun fiets meenemen. Arriva heeft na onderzoek besloten de oude regels te handhaven. De stewards zijn wel bevoegd bij drukte fietsen te weigeren en de reiziger door te verwijzen naar een volgende trein.

R-net Treinen

Ook de treinen op de Merwedelingelijn gaan vanaf december dit jaar onder de vlag van R-net rijden. Qbuzz zal gebruik maken van de huidige Arriva-treinstellen. De treinen krijgen in 2019 een opknapbeurt. Niet alleen het uiterlijk van de treinen wordt anders, maar de treinen krijgen ook wifi en USB-aansluitingen bij de stoelen. Bovendien krijgen ze nieuwe stoelen. Of de huidige treinen ook een toilet krijgen, is nog onduidelijk. Wel liet de huidige vervoerder Arriva in 2016 nog weten dat er geen behoefte aan een toilet bestaat.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers