Goes betreurt besluit ProRail opheffing snelheidsbeperking goederentreinen

De gemeente Goes is teleurgesteld met het besluit van ProRail om de snelheidsbeperking voor goederentreinen op te heffen. Volgens de spoorbeheerder is dat volgens afspraak, maar de gemeente bestrijdt dat.

Het zou gaan om een tijdelijke snelheidsbeperking van 60 kilometer per uur binnen de bebouwde kom, die vanaf begin februari opgeheven is. Hiermee mogen goederentreinen weer met 80 kilometer per uur door Goes rijden. Volgens ProRail is de snelheidsbeperking inmiddels overbodig doordat er aanpassingen aan het spoor zijn gedaan zoals de aanleg van onder meer raildempers. Hiermee moet de geluidsoverlast afgenomen worden. Omdat dergelijke beperkende snelheden niet goed uitpakken voor de punctualiteit op het spoor, zijn de borden voor de snelheidsbeperking inmiddels weggehaald.

Geluidsmaatregelen

De gemeente zelf heeft een eigen lezing over het beperken van de geluidsoverlast. "Met ProRail hebben we in 2012 afgesproken dat de treinen langzamer rijden op het spoor door Goes totdat de geluidsmaatregelen waren uitgevoerd. De geluidsmaatregelen waren: het aanbrengen van betonnen dwarsliggers en raildempers. De planning was dat de geluidsschermen in 2015-2016 geplaatst zouden worden. Inmiddels is deze planning door ProRail uitgesteld waardoor de schermen nog niet zijn geplaatst. Wij zouden het dan ook redelijk vinden als de tijdelijke snelheidsbeperking voorlopig blijft bestaan, ook al staat ProRail juridisch gezien in haar recht."

De gemeente heeft Prorail dan ook 'dringend en herhaaldelijk' verzocht om de snelheidsbeperking weer in te voeren. Echter ProRail heeft aangegeven bij hun standpunt te staan. De bouw van de geluidsschermen bij Goes zullen dit najaar beginnen en zullen duren tot medio 2018. Volgend jaar zullen er op andere plekken in de provincie geluidsschermen langs het spoor worden geplaatst, waaronder in Krabbendijke, Kapelle en Rilland.

Foto: Treinenweb
Archieffoto: Treinenweb

Bron: PZC