Publieksdag station Zwolle

Zwolle is dit jaar 150 jaar aangesloten op het Nederlandse spoorwegennet. Dat wordt gevierd met een publieksdag op zaterdag 7 juni. Geïnspireerd door ideeën van inwoners van de Hanzestad en omgeving, wordt die dag een gevarieerd programma aangeboden voor jong en oud.

Inwoners van Zwolle en andere geïnteresseerden zijn van 10 uur tot 16 uur welkom om op drie locaties op en rond station Zwolle de publieksdag mee te beleven.

Zwolle in het spoor van vroeger, nu en straks, zo vatten organiserende partijen gemeente Zwolle, provincie Overijssel, NS en ProRail het evenement samen.

De Nedtrain-loods bij station Zwolle vormt de hoofdlocatie. Er zijn tal van activiteiten verspreid over de dag, zoals:

  • Een ruim honderd vierkante meter aan modelspoorbaan, onder andere van de eind 19e eeuw aangelegde 'Baronnenlijn' Zwolle-Apeldoorn.
  • Een presentatie van de toekomstige ontwikkelingen in Spoorzone Zwolle. Bezoekers kunnen via een speciale app ook informatie over heden, verleden en toekomst van het stationsgebied op hun smartphone zien.
  • Muziek van onder andere het NS Harmonieorkest.
  • Presentatie van historisch beeldmateriaal.

Pal naast de Nedtrain-loods is de bouwplaats van de in de aanbouw zijnde nieuwe reizigerstunnel. De bouwplaats wordt voor een dag open gesteld.

Op het spooremplacement tegenover de wijk Assendorp, waar in vroeger jaren vooral spoorwegpersoneel woonde, vindt die dag een demo plaats van de Incidentenbestrijding van ProRail. Met speciale apparatuur wordt er een trein die naast het spoor is gezet, weer op het spoor geplaatst.

Het is dit jaar ook precies 175 jaar geleden dat de eerste personentreinen in Nederland reden tussen Amsterdam en Haarlem. 25 jaar later werd Zwolle aangesloten op het spoornetwerk.

Datum: za 7 jun 2014