Vervoer van Vroeger - Museum Buurtspoorweg

 (Foto: Rob Dammers)
(Foto: Rob Dammers)

Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 19 organiseert de Museum Buurtspoorweg een geweldig evenement rondom het thema Vervoer van Vroeger. Er is deze dag van alles te zien én te beleven. Daarnaast rijden hun treinen volgens een extra uitgebreide dienstregeling. Om de sfeer compleet te maken lopen er mensen in historische kledij rond.

Stoomtreinritten voor 18 en 19 mei

Vanaf 10:00 vertrekt er elk uur een stoomtrein vanaf station Haaksbergen. Vanaf 11:05 vertrekt er elk uur een stoomtrein vanaf station Boekelo.

Nostalgische busrit

Beide dagen kun je een nostalgische busrit door het prachtige buitengebied van Haaksbergen maken. De bus brengt je van station Haaksbergen naar halte Zoutindustrie of andersom. Zo kun je vanuit de bus verder naar station Boekelo met de stoomtrein of paardentram, of andersom. Hierbij geldt, vol = vol, dus kom op tijd. De bussen rijden elk uur en sluiten aan op de stoomtreintijden.

Let op: De eerste bus vertrekt om 11:00 uur vanaf station Haaksbergen.

Historische paardentram

De stoomtrein rijdt tussen de stations Haaksbergen en Boekelo. Daar tussen in ligt halte Zoutindustrie. Deze dagen rijdt er een historische paardentram tussen station Boekelo en halte Zoutindustrie. Je kunt dus het eerste óf het laatste stukje van je treinrit opstappen in deze paardentram. Let op; de paardentram is niet geschikt voor minder validen. Hierbij geldt, vol = vol, dus kom op tijd. De paardentram rijdt extra vaak en sluit aan op de stoomtreintijden.

Let op: de eerste paardentram vertrekt vanaf halte Zoutindustrie en vertrekt om 11:25 uur. Dat is na de 2e stoomtreinrit die vertrekt uit Haaksbergen.

Historische vervoersmiddelen

Op beide stations maak je kennis met verschillende voertuigen van vroeger. Stoere vrachtwagens, nog meer nostalgische bussen, historische trekkers, ouderwetse kevers en natuurlijk hun eigen unieke collectie (lokaal)spoormaterieel. Op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, zal een speciale gast zijn opwachting maken. Houd je van échte klassiekers in de breedste zin van het woord? Zorg dan dat je dit niet mist. De gast arriveert rond 11:30 en blijft bij ons op station Haaksbergen tot 15:30 uur.

Overige activiteiten

Voor kinderen zijn er leuke techniek gerelateerde workshops te doen in het museum. Ga aan de slag met één van de Make-It techniekpakketjes en maak bijvoorbeeld een robothand, bibberbeestje of elektronische wenskaart. Deze workshops zijn alleen op donderdag 18 mei te doen.

Kinderen kunnen een speurtocht doen, waarbij ze op spelenderwijze het hele museum ontdekken. Op station Haaksbergen maak je kennis met stationschef Laponder en baanwerker Gait. In museumrestauratie De Goederenloods hangen leuke verkleedkleren óf kom je even tot rust met een mooie kleurplaat.

Ontdek de wondere miniatuurwereld van Enschede Zuid. Deze prachtig gedetailleerde modelbaan is te bezichtigen in de museumloods op station Boekelo.

Zie de website van Museum Buurtspoorweg voor meer informatie.