Sporenplanning Hanzelijn

Al enige tijd wordt er in flink tempo aan de Hanzelijn gewerkt. Een halfjaar geleden is de brug dan eindelijk tussen die landoevers geplaatst, en nu wordt er hard gewerkt om het spoor aan te leggen welke over aanzienbare tijd over de brug moet worden geleid.

Echter het aanleggen van het spoor gaat niet zomaar zonder enige buitendienststellingen. In deze korte review nemen we je mee naar de komende periode hoe de Veluwelijn voor een deel omgelegd zal worden, gezien de Hanzelijn op het spoor van Amersfoort - Zwolle zou moeten uitsluiten.

Planning Hanzelijn

  • De gele lijn geeft de situatie van 1 november 2010 t/m 24 april 2011 aan, waar de treinen via de dive-under naar de oude spoorbrug rijden.
     
  • De blauwe lijn geeft de situatie van 25 april 2011 t/m 12 juni 2011 aan. Dan wordt van de oude spoorbrug één spoor buiten dienst gesteld en van de nieuwe spoorbrug wordt dan de eerste in gebruik genomen;
     
  • De oranje lijn geeft de eindsituatie weer. De treinen tussen Zwolle en Amersfoort rijden dan via de dive-under onder het spoor van Lelystad naar Zwolle door, en dat loopt dan vóór de nieuwe spoorbrug samen. Alle sporen van de oude spoorbrug zijn buiten dienst gesteld.
     
  • De groene lijn is de Hanzelijn die op 12 december 2012 geopend zal worden. Deze komt uit op de aftakking van Amersfoort - Zwolle en zal dan over de nieuwe spoorbrug lopen, de oude is dan inmiddels al gesloopt.

Klik voor groter beeld
Bron: ProRail

 

 

Bij deze hopen we enige verduidelijking te hebben gegeven in het project.
Voor meer informatie kan je o.a kijken op www.hanzelijn-hattem.nl, maar ook wij zullen dit allemaal nauwlettend in de gaten houden.

Mochten er aanvullingen zijn, dan zullen we dit artikel weer bovenaan vermelden in de review-lijst.

 

Aar