Verschillende soorten coupť's in de Nightjet

Sinds het voorjaar van 2021 is de ÖBB Nightjet van Amsterdam naar Wenen en Innsbruck van start gegaan. De internationale nachttrein zorgt ervoor dat reizigers 's nachts in ongeveer 13 uur aankomen in Oostenrijk. Maar sinds 12 december 2021 is daar een Nightjet naar het Zwitserse Zürich bijgekomen. Wat biedt de ÖBB Nightjet voor de reiziger?

De NightJet is voorzien van drie soorten rijtuigen: Een zitrijtuig, een ligrijtuig en een slaaprijtuig. Hieronder beschrijven we de verschillende vormen van comfort tijdens de nachtelijke reis waarbij de reiziger uitgerust in Amsterdam, Wenen of Innsbruck aankomt. Aan boord bevinden zich diverse soorten mogelijkheden om te overnachten zodat je goed uitgerust in Zürich, Wenen of Innsbruck aankomt. De Nightjet naar Zwitserland wordt uitgevoerd door de internationale treinexploitatie van de Deutsche Bahn waardoor er een afwisselende diversiteit aan rijtuigen zal zijn.

De Nightjet die op Amsterdam klaar staat om naar Wenen of Innsbruck te rijden. (Rechten: Thomas van der Meer)
De Nightjet die op Amsterdam klaar staat om naar Wenen of Innsbruck te rijden. (Rechten: Thomas van der Meer)

Reistijden

De trein met Oostenrijk als bestemming vertrekt dagelijks om 19:02 uur vanuit Amsterdam Centraal en komt om 's ochtend 09:19 aan in Wenen. Een reis van ongeveer 14 uur en een kwartier. De terugreis vanuit Wenen begint om 20:13 en de trein komt dan om 10:14 aan in Amsterdam Centraal. De trein rijdt via Utrecht, Arnhem, Dusseldorf, Köln, Nürnberg (waar de trein gesplitst zal worden) naar Wenen en Innsbruck. De terugweg gaat in de omgekeerde volgorde.

Naar het Zwitserse Zürich kan ook vanaf 12 december, mochten er geen verdere maatregelen komen vanwege corona. Die nachttrein vertrekt dan vanaf 20:30 vanaf Amsterdam Centraal en komt om 08:05 in Zürich aan. De trein terug naar Amsterdam vertrekt om 21:59 en komt om 09:14 aan op Amsterdam Centraal.

De overnachtingsmogelijkheden

Zitrijtuig met slaapmogelijkheid

Het zitrijtuig met slaapmogelijk is de voordeligste vorm van reizen met de NightJet. Hierin kan je een zitcoupé voor zes personen boeken waarbij je de stoelen achterover kan leunen om te kunnen slapen. Omdat zitplaatsreservering bij de reservering is inbegrepen deel je de coupé enkel met je vrienden. Je hebt naast de beschikking over zes stoelen ook een bagagerek voor de koffers en tassen twee tafeltjes, een leeslampje, twee stopcontacten en een rolgordijn om het raam te verduisteren. De sanitaire voorzieningen bevinden zich ergens in het rijtuig, en worden met andere reizigers gedeeld. Drankjes en snacks zijn tegen betaling verkrijgbaar bij het treinteam in de lig- of slaaprijtuigen.

Standaard deel je deze coupé met andere medereizigers. Een eigen coupé in een rijtuig met zitplaatsen voor een groep van 6 personen is beschikbaar vanaf € 29,90 per persoon. Voor 5 personen kost dit €35,88 euro en voor vier personen kost dit €44,85 euro.

Vanaf 2022 komen er opgeknapte zitruigen in dienst die omgebouwd zullen zijn als ligrijtuig. Halverwege dit jaar komen deze ook in de NightJet naar Nederland te rijden.

Het zitrijtuig biedt plaats voor maximaal zes personen.
Het zitrijtuig biedt plaats voor maximaal zes personen.

Ligrijtuig

De tweede mogelijkheid die wat duurder is, is een ligrijtuig. Deze biedt meer comfort en is voornamelijk groepsreizen, gezinnen en prijsbewuste reizigers. Deze coupé is voorzien van 4 of 6 ligbanken. Beddengoed wordt standaard geleverd in deze coupé. De sanitaire ruimte bevindt zich op een centrale plek in het rijtuig. Als ontbijt is een 'Weens ontbijt' met koffie/thee, 1 broodje, boter, jam en mineraalwater inbegrepen. Voor andere versnaperingen is er een menukaart met drankjes en snacks die bij het treinpersoneel besteld kunnen worden.

Standaard deel je deze coupé met andere onbekende medereizigers, hierbij wordt niet gekeken naar het geslacht, maar voor vrouwen die op hun privacy gesteld zijn die kunnen een privé coupe boeken. Ook is het mogelijk om voor 199 euro deze coupé te boeken voor maximaal 3 volwassenen of maximaal 6 personen met maximaal vijf kinderen. Een groep van vier personen kost in totaal € 227,60 en voor zes personen betaal je minimaal € 281,40.

Het ligrijtuig is bedoeld voor prijsbewuste reizigers die meer comfort willen.
Het ligrijtuig is bedoeld voor prijsbewuste reizigers die meer comfort willen.

Slaaprijtuig

Het duurste maar wel het meest comfortabele is een coupé in het slaaprijtuig. Deze is beschikbaar in twee verschillende soorten: Standaard- en deluxe-coupés. De standaard-coupé heeft een kleine wastafel en deluxe-coupé heeft zelfs eigen badkamer met wastafel, douche en toilet incl. douchegel en handdoeken. Beide coupe's zijn voorzien van opklapbare bedden en comfortabele stoelen. Daarnaast is de coupé voorzien van een intercomsysteem voor direct contact met het treinpersoneel. De reis begint met een welkomstdrankje een volledig opgemaakt bed, handdoeken, toiletartikelen, pantoffels en oordopjes. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een wekdienst die je op het gewenste tijdstip wakker maakt. Bij het ontbijt kan je gebruik maken van de een 'à la carte menu' met onbeperkt warme drankjes.

Er zijn drie soorten coupe's voor deze comfort. Zo is er een éénpersoonscoupé, maar kan je ook kiezen voor een Double waarbij je de coupé deelt met een medereiziger van dezelfde sekse. Ook is er een triplecoupé te boeken waarbij je de coupé deelt met twee andere medereizigers.

Ook kan je een privécoupé boeken: Voor een éénpersoons coupe betaal je vanaf € 139,90. Voor twee personen zijn de kosten minimaal € 179,80 en voor 3 personen kost dit minimaal € 209,70.

Het slaaprijtuig biedt de meeste comfort en luxe.
Het slaaprijtuig biedt de meeste comfort en luxe.
De slaaprijtuigen zijn voorzien van opklapbare bedden en comfortabele stoelen.
De slaaprijtuigen zijn voorzien van opklapbare bedden en comfortabele stoelen.

Coronamaatregelen

In de ÖBB Nightjet is het dragen van een mondmasker verplicht, met uitzondering van een verblijf in privécoupé die niet met onbekende reizigers gedeeld wordt. Het wordt aangeraden om voordat de reis begint op de hoogte te zijn van de geldende coronaregels in de landen waar naar toe wordt gereisd, deze kunnen namelijk verschillen. Op de overheidswebsite Nederland Wereldwijd kan je de actuele maatregelen terugvinden.

Bronnen

De gespecificeerde kosten zijn berekend op 3 december 2021. Actuele prijzen zijn terug te lezen op de site van de ÖBB Nightjet die hieronder vermeld staat.

Foto's ÖBB / Harald Eisenberger
Bron: ÖBB Nightjet