Terugblik naar 2018: Amnesty 'Write for Rights' trein

Op 10 december 2018 reed de speciale Write for Rights-trein van Amnesty International door het land. De speciale trein waar iedereen vrij in kon stappen was bedoeld zodat mensen een brief konden schrijven tegen onrecht.

Die dag werd er wereldwijd voor 10 vrouwelijke mensenrechtenactivisten die onterecht opgesloten zaten. Speciaal voor de rit in Nederland werd er door RailExperts een Rheingold trein ingezet waar ook CentralBahn rijtuigen zin bevonden. De combinatie was bijna volledig voorzien van eerste klas plaatsen en had als eye-catcher het speciale blauwe Rheingold panoramarijtuig in zijn samenstelling.

De rit

Op een wisselvallige maandag 10 december stond de trein om 09:16 uur klaar op het Amsterdam Centraal Station waar minister Sigrid Kaag de eerste brief schrijft in aanwezigheid van Teodora del Carmen Vasquez en Yecenia Armenta. Dit zijn twee vrouwelijke activisten voor wie er eerder brieven werden geschreen waarna zij zijn vrijgekomen. Om 09:45 uur vertrok de trein uit Amsterdam.

Tijdens de rit konden de brievenschrijvers ook genieten van van optredens en lezingen van onder andere Farbod Moghaddam, Daniel Benjamin Music, Ahmet Polat, De Baron, Lebbis, Ramana Magic, Tangarine, Julya Lo'ko, Faber & De Jong, Angela Groothuizen en anderen. De gastheren van die dag die aan boord van de trein zaten waren Erik de Zwart en Jeroen Nieuwenhuizen.

Ook wij waren een deel van de rit aanwezig, en reisden vanuit Utrecht via Arnhem door naar Deventer. Daarbij hebben we toen onderstaande fotoreportage gemaakt.

Fotogalerij

De 'Write for Rights' trein op het spoor in Utrecht.
Het Panoramarijtuig van de Rheingold die als eye-catcher meereed.
De 9901 van RailExperts die de zevendelige combinatie trok.
Aan boord waren ook gezellige optredens.
De brievenbussen waar mensen hun brieven in konden posten.
De trein maakte een tussenstop op station Arnhem.
De tussenstop op station Arnhem.
Veel mensen schreven diverse kaarten in de trein.
De samenstelling van de 'Write for Rights' trein bestond uit zeven verschillende rijtuigen.
De trein bestond uit diverse verschillende rijtuigen die voorzien waren van vlaggetjes en Amnesty International merchandise..
Veel mensen genoten van de rit en door het schrijven van kaarten naar onterecht gevangengezette activisten.
In de trein werd ijverig geschreven door veel liefhebbers.
Er was veel animo voor het panorama-rijtuig die als eye-catcher meereed.
De 'Write for rights trein'
De aankomst van de trein op Utrecht Centraal, alwaar wij instapten