Het Maankwartier van Heerlen in beeld

Op de plek van het oude station van Heerlen is de afgelopen zeven jaar een nieuwe wijk en een station gebouwd. Deze nieuwe interwijk-verbinding bevindt zich in het nieuwe Maankwartier. Deze wijk is te vergelijken met een kleine stad in één groot aansluitend bouwwerk.

Het nieuwe Maankwartier, welke een vleugje renaissancearchitectuur bevat, verbindt de het centrum van Heerlen met de wijk Schandelen. Het is ontworpen door kunstenaar Michel Huisman, waarmee op 2011 de eerste steen aan het grootse project werd gelegd. Uiteindelijk kon de Interwijk-verbinding in het voorjaar van 2019 in gebruik worden, waarna in het najaar van dit jaar ook het stationsgebouw op zijn definitieve nieuwe plek geopend kon worden. De perrons hebben overigens hun oude locatie behouden, en waren gedurende de bouwperiode breikbaar via een tijdelijke traverse, welke bij een aantal winkels uitkwam die gevestigd waren in kleine tijdelijke winkelunits. Inmiddels is het oude station en de traverse al gesloopt.

Invulling

In het Maankwartier zijn winkels, cafés, een hotel, kantoren, terrassen, een sportschool en woningen op verschillende bouwlagen. Uiteraard bevat het Maankwartier ook het nieuwe stationsgebouw van Heerlen.

Spoorbeheerder ProRail heeft in opdracht van de gemeente Heerlen het station gebouwd. Begin augustus is het station open gegaan voor reizigers. Op 31 augustus werd de opening van het station groots gevierd in het station en in de stad, waarbij ook de Stationshuiskamer officiëel feestelijk geopend werd.

Om het nieuwe stationsgebied goed in beeld te brengen, laten we hier een uitgebreide fotoreportage zien.

Fotoreportage


Het perron van station Heerlen, met een gloednieuwe trappartij naar de nieuwe stationshal.


Een overzicht van het nieuwe stationssgebouw welke geïntegreerd is in het nieuw gebouwde Maankwartier


De stationshal van het nieuwe station van Heerlen welke een symmetrie kent en twee trappartijen kent naar beide perrons.


Buiten het station heb je een mooi overzicht op een groot plein, hieronder ligt het spoor.
Rechtsachter is een uitgang naar het busstation. Aan dit plein zijn diverse winkels en horeca gevestigd.


De ingang van het stationsgebouw. Hier zijn gene poortjes aangebracht maar zuiltjes, om mee in te checken.
De zuiltjes die hier staan zijn van NS en Arriva.


De trap vanaf het stationsplein naar in de richting van het centrum van Heerlen.
Voor mindervaliden en mensen met een buggy is er een lift, maar ook is er een afdaling naar beneden.


De ingang vanaf de centrumzijde tot het stationsplein.


De gallerij voor de ingang van het gehele Maankwartier-gebouw. Hier zit onder meer een fitness-centrum en enkele andere winkels.


Aan de andere kant van het station, parallel langs het spoor, is er een opgang naar het stationsplein.


Op de vorige foto kon je linksboven een gebogen trappartij zien welke weer aan de centrumzijde van het station uitkomt.
Op deze manier zijn er veelzijdige looproutes rondom het station gecrëeerd. Op het moment van het maken van de foto was deze nog gesloten voor het afronden van de afwerking, we gaan er vanuit dat deze inmiddels wel geopend is.


De luxe trappartij naar beneden, welke met onze camera door het hek gefotografeerd is.


Hier zijn we weer terug op het stationplein, met het Maanplein in onze rug.


We draaien ons een halve slag om en we komen uit bij het Maanplein. Hier zijn enkele winkels, en wat bedrijven gevestigd.
De omgeving van dit plein is met deze bijzondere bouwstijl erg uniek voor Nederland te noemen.


Het straatnaambordje met 'Maanplein'. Dit ligt overigens aan de andere kant van het spoor.


Hier zien we een overzichtsfoto van het Maanplein.


Ook hier zien we het Maanplein in een groot geheel. De trap die hier naar beneden loopt komt bij de Jumbo supermarkt aan de Spoorsingel uit. Ook is er een mooi gebogen looppad naar beneden, die niet hier op de foto staat.

NB: Deze foto's zijn in het begin van oktober 2019 geschoten. Mogelijke werkzaamheden die in beeld zijn gebracht zullen mogelijk al afgerond zijn.