Nieuw opstelterrein in Amsterdam Westhaven in gebruik genomen

Een archieffoto van het opstelterrein van de Westhaven die nu uitgebreid is. (Foto: Treinenweb)
Een archieffoto van het opstelterrein van de Westhaven die nu uitgebreid is. (Foto: Treinenweb)

Sinds kort is er meer plek voor geparkeerde treinen in Amsterdam. Het nieuwe opstelterrein in de Westhaven is sinds 26 april in gebruik genomen. Het gebied, dat oorspronkelijk bestond uit een zandvlakte en een bosgebied, is nu omgetoverd tot een opstelterrein met vier kilometer aan spoor met wissels, bovenleidingsportalen, een relaishuis en een onderstation.

In 2020 zijn de werkzaamheden begonnen voor de uitbreiding van het opstelterrein Westhaven, dat nu plaats biedt aan 110 treinbakken. Deze uitbreiding was onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Amsterdam-Eindhoven. Voor de uitbreiding van het opstelterrein is een braakliggende strook grond gebruikt die naast het bestaande opstelterrein voor goederentreinen lag.

Duurzame bouw

Bij dit project is er waar mogelijk duurzaam en circulair gewerkt door aannemer VolkerRail. ProRail is de afgelopen en komende jaren bezig met het opschonen van het Nederlandse spoor, waardoor er veel materialen vrijkomen die hergebruikt kunnen worden. Zo zijn er op het opstelterrein wissels geplaatst die oorspronkelijk in Eindhoven lagen en daar overbodig waren geworden. Om bij te dragen aan duurzaamheid zijn er ook een aantal windmolens geplaatst.

Groei van vervoer

De uitbreiding was hard nodig. De komende jaren verwachten NS en ProRail een exponentiële groei van het vervoer van reizigers en goederen wordt verwacht. Zo zal er de komende jaren nieuw materieel instromen, waaronder de ICNG, maar ook het oudere ICR-materieel zal door de NS als back-up aan de kant gaan. Niet alleen in Amsterdam is een nieuw opstelterrein geopend, maar ook in Arnhem en Amersfoort is er een aantal jaren geleden een nieuw opstelterrein geopend.

Op 27 mei wordt het nieuwe opstelterrein officieel en feestelijk geopend door ProRail en NS.