Deze week geen staking in regionale openbaar vervoer

Deze week zijn er geen stakingsacties in het regionale ov. (Foto: Roel Hemkes)
Deze week zijn er geen stakingsacties in het regionale ov. (Foto: Roel Hemkes)

Vakbonden FNV en CNV hebben aangegeven deze week geen stakingen te houden in het regionale openbaar vervoer. Deze week willen ze verkennende gesprekken houden met de werkgeversvereniging VWOV, meldt CNV. Twee weken geleden werden de verkennende gesprekken opgestart nadat de grote reeks aan stakingen niks opgeleverd had.

Nu de gesprekken deze week plaatsvinden zijn de eerder geplande stakingen voor deze week van de baan. Aanvankelijk werd er gehoopt dat de gesprekken vrijdag afgerond zouden worden, maar de FNV en CNV hebben aangegeven dat het overleg meer tijd kost. Ook in het weekend is hiermee doorgegaan.

Die staking die niet doorgaat stond gepland voor aanstaande woensdag en donderdag. Deze heeft betrekking op het regionale openbaar vervoer vanuit onder meer de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, RET, Transdev en Qbuzz. De NS valt niet onder deze cao's en staan los van de staking.

Eisen

Het cao-conflict is vastgelopen tussen vakbonden FNV, CNV en werkgeversorganisatie VWOV, en heeft betrekking op twee arbeidscontracten de cao Multimodaal met ongeveer 1.300 medewerkers en de cao Streekvervoer met ongeveer 13.000 medewerkers. Het personeel is ontevreden over de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Daarnaast is er onder het personeel en de vakbonden ook onvrede over het huidige loon. De VWOV heeft aangegeven dat een salarisverhoging van 8 procent voor één-jarige cao het hoogst haalbare was.

De FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 17 procent over een jaar en een van 14 procent verdeeld over achttien maanden. Met de verkennende gesprekken hopen de partijen uiteindelijk tot een akkoord te komen.