Stakingen in streekvervoer opgeschort na woensdag

De stakingen in streekvervoer worden opgeschort na woensdag. (Foto: Roel Hemkes)
De stakingen in streekvervoer worden opgeschort na woensdag. (Foto: Roel Hemkes)

Na aanstaande woensdag zullen de werknemers van het streekvervoer tijdelijk stoppen met staken. De vakbonden willen de werkgevers een nieuwe kans geven om te onderhandelen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) heeft twee verkenners aangewezen om uit de impasse te komen.

De werkgeversorganisatie VWOV heeft dinsdagochtend laten weten weer in gesprek te willen. "We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen", zei de organisatie. Wel stelden ze daaraan twee voorwaarden voor de nieuwe gesprekken. De organisatie wil dat er tijdens de gesprekken niet gestaakt wordt en dat eventuele afspraken betaalbaar en uitvoerbaar zijn. Aan de eerste eis geven de vakbonden nu gehoor. De stakingen zijn in ieder geval opgeschort tot 24 maart.

Wel zal de aangekondigde staking vanmorgen doorgaan. Deze valt op de verkiezingsdag. "Dat de bonden toch kiezen voor een staking op 15 maart is niet uit te leggen", zegt voorzitter Fred Kagie van de VWOV tegenover Nu.nl. "Dit heeft grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en morgen willen stemmen, maar dat nu niet zelfstandig kunnen."

"Het is aan de verkenners om te beoordelen of zij in een week voldoende mogelijkheden zien om de onderhandelingen na die periode op te kunnen starten. Daadwerkelijk onderhandelen met stakingen of stakingsdreiging op de achtergrond doen we in ieder geval niet", stelt Kagie.