ProRail legt treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel stil vanwege dassenholen

 (Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel is dinsdagmiddag omstreeks 13:00 uur stilgelegd. Dassen zouden volgens ProRail het spoor namelijk ondergraven bij Esch. Daardoor kan het spoor verzakken en is de veiligheid van treinverkeer niet langer te garanderen.

Er is herstel van de spoorbaan en de ondergrond nodig, maar ProRail heeft laten weten dat dit niet direct mogelijk is. De dassen zijn namelijk beschermde dieren en daarom is er eerst toestemming nodig van bevoegd gezag. De dassenburchten waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.

Tot minimaal volgende week

De NS nam dinsdagmiddag enkele maatregelen om reizigers toch op hun bestemming te krijgen. Zo werd een deel van de intercity's omgeleid via Tilburg, zodat treinreizigers met een omweg toch in Eindhoven kunnen komen. Ook heeft de NS treinvervangende bussen besteld.

Reizigers kunnen ook omreizen via Tilburg. De extra reistijd bedraagt tussen de dertig en zestig minuten. Naar verwachting zal de hinder tot minimaal volgende week duren.

Molkwerum

In het Friese Molkwerum is ook vanwege dassen geen treinverkeer tussen Workum en Stavoren mogelijk. ProRail werkt daar aan een vergunning om de dassen uit het spoor en in een nieuw aangelegde kunstburcht te krijgen.