Fietsenstalling aan Amsterdamse IJ-zijde is vorige week geopend

Eind vorige maand is de fietsenstalling aan de IJ-zijde van Amsterdam Centraal geopend. Deze fietsenstalling biedt reizigers de eerste 24 uur gratis stalling aan. Daarna betalen de eigenaren van hun tweewieler 1,35 euro per dag. Al eerder werd een grotere stalling aan de centrumzijde geopend.

De fietsenstalling is onder de IJboulevard gebouwd. Dat is een nieuw ruim wandelplein van 6.000 vierkante meter, langs het IJ waar reizigers heerlijk kunnen vertoeven lang het water. Al jarenlang was dit een troosteloze en rommelige aanblik.

In de fietsenstalling is een beheerder aanwezig, en ook is het mogelijk om een fiets-tag op je rijwiel te laten bevestigen. Hiermee kunnen rijwieleigenaren contactloos in- en uitchecken met hun fiets. Dit moet de doorstroming van reizigers bevorderen. Bakfietsen, fatbikes en scooters kunnen niet in de stalling parkeren. Die dienen geplaatst te worden in de speciaal aangegeven vakken of in de stalling Stationsplein Oost. Om het zoeken naar je tweewieler makkelijker te maken zijn de rekken voorzien van namen, zoals Wind, Water en Lucht. Op de IJboulevard zijn ook een aantal ingangen gecreëerd om de fietsenstalling te bereiken.

Fietsenstallingen

Vorige maand werd ook al de grote nieuwe fietsenstalling onder het Stationsplein geopend. Die was goed voor 7.000 fietsplekken. De nieuwe stalling aan het IJ biedt ruimte voor 6.000 fietsen. Eerder ging de onbewaakte fietsflat aan de voorzijde van het station al dicht. Samen met de andere fietsenstalling aan de Oostzijde is er stallingsplek voor 13.000 fietsen rond Amsterdam. Hiermee moet de wildgroei van rondslingerende fietsen voorkomen worden, en moet het stationsgebied toegankelijker worden.