Woensdag en vrijdag opnieuw stakingen in regionaal openbaar vervoer

Aanstaande woensdag en vrijdag zullen medewerkers in het streekvervoer opnieuw het werk neerleggen. (Foto: Rob Dammers)
Aanstaande woensdag en vrijdag zullen medewerkers in het streekvervoer opnieuw het werk neerleggen. (Foto: Rob Dammers)

Medewerkers in het streekvervoer zullen woensdag en vrijdag opnieuw het werk neerleggen. De staking vindt plaats omdat het personeel ontevreden is over de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Daarnaast is er onder het personeel en de vakbonden ook onvrede over het huidige loon.

De staking werd aan het einde van afgelopen week al aangekondigd, maar opnieuw is er volgens de vakbonden door de overkoepelende werkgeversorganisatie VWOV niet aan het ultimatum voldaan. De staking heeft betrekking op twee cao's die in het streekvervoer gelden. De cao Multimodaal met ongeveer 1.300 medewerkers, en de cao Streekvervoer met ongeveer 13.000 medewerkers.

Langdurige staking in fasen

De medewerkers van de regionale vervoersbedrijven hebben eerder ook al het werk neergelegd omdat ze ontevreden zijn met hun arbeidsvoorwaarden. Twee weken geleden reden er op diverse trajecten geen regionale treinen en bussen. Ook daarvoor hebben er stakingsacties plaatsgevonden, waarbij er in januari een estaffette-staking plaatsvond waarbij elke dag in een regio van het land het werk in  het streekvervoer werd neergelegd.

Impasse

De vakbonden en de VWOV zijn in een impasse gekomen. De VWOV heeft aangegeven dat een salarisverhoging van 8 procent een voor één-jarige cao het hoogst haalbare was. De FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 17 procent over een jaar en een van 14 procent verdeeld over achttien maanden.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, heeft eerder op Radio 1 laten weten dat de staking "een enorme impact heeft op de reiziger". De staatssecretaris heeft echter niet de taak om zich te mengen in de onderhandelingen. "Het is aan de werkgevers en werknemers om daar samen uit te komen." Wel kan Heijnen een bemiddelaar inzetten.