ProRail start voorbereiding ontwerp station Hazerswoude-Rijndijk

De spoorlijn langs Hazerswoude-Rijndijk waar ergens een station zal worden gerealiseerd. (Foto: Google Streetview)
De spoorlijn langs Hazerswoude-Rijndijk waar ergens een station zal worden gerealiseerd. (Foto: Google Streetview)

Spoorbeheerder ProRail heeft advies- en ingenieursorganisatie Arcadis de opdracht gegeven om het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk te ontwerpen. Het station komt tussen Alphen aan den Rijn en Leiden te liggen.

Er zullen twee belangrijke punten zijn waaraan het station moet voldoen. Het moet duurzaam zijn, en het moet goed in de omgeving worden ingepast.

Vier treinen per uur

Het station komt te liggen aan de spoorlijn Leiden - Utrecht tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Lammenschans. De NS en ProRail zijn bezig om in de toekomst ook buiten de spits vier treinen per uur te laten rijden. 

De eerste stappen zijn vanaf december 2021 al gezet met vier treinen per uur in beide richtingen op werkdagen in de brede spitstijden (van circa 6:00 tot 10:00 uur en van 15:00 tot 20:00 uur). Ook zijn er in de afgelopen periode diverse onbeveiligde overwegen van het type NABO verwijderd uit het spoor.

Het nieuwe station is onderdeel van het project Leiden - Utrecht Beter Bereikbaar. De provincie Zuid-Holland werkt hierin samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, de regio Holland Rijnland en de gemeenten langs de spoorlijn. Het doel is om de frequentie van treinen te verhogen en de spoorverbinding te verbeteren, wat stapsgewijs gebeurt.

Ongelijkvloerse kruising

Om de doelstelling van vier treinen per uur te bereiken zijn er noodzakelijke aanpassingen nodig aan het traject. De spoorwegovergang aan de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude zal worden omgebouwd tot een ongelijkvloerse spoorkruising. Naar verwachting zullen de werkzaamheden eind 2026 voltooid zijn.