NS: Recordaantal internationale reizigers in 2022

De Nightjet die klaar voor vertrek is naar ZŁrich (Foto: Treinenweb.nl)
De Nightjet die klaar voor vertrek is naar ZŁrich (Foto: Treinenweb.nl)

Afgelopen jaar heeft een recordaantal reizigers een internationale treinreis bij NS geboekt. Dat heeft de reizigersvervoerder donderdag bekend gemaakt. Er zouden in vergelijking met 2019 6 procent meer tickets verkocht zijn. De NS adviseert reisliefhebbers om vroeg te boeken.

De omzet zou in 2022 twintig procent hoger liggen dan in 2019, het jaar voordat de internationale reizen een duikvlucht maakten vanwege de coronacrisis. Het aantal verkochte tickets steeg ten opzichte van 2019 met 6 procent. Vooral stedenreizen waren populair, ook met een slaaptrein. De trend zet zich naar verwachting dit jaar door. Omdat zitplaatsen vanwege de grote aanloop steeds schaarser worden zullen de prijzen bij het naderen van de vertrekdatum steeds verder oplopen, waarschuwt de NS. "Ook dit jaar loont het dus om reisplannen vroeg in een boeking om te zetten", is het advies die ze geven.

Meer aanbod

Uit onderzoek door Trends & Tourism in oktober 2022 blijkt, dat Londen en Barcelona de populairste Europese stedentripbestemmingen zijn, gevolgd door Parijs en Berlijn. Vanwege de populariteit van Londen zal er naar verwachting in december van dit jaar een vijfde Eurostar per dag rijden. Sinds begin december kun je met de Thalys en TGV via Parijs naar Barcelona. En er is een extra trein gekomen van en naar Frankfurt in het weekend. Buiten de NS om is er ook steeds meer keuze in nachttreinen. Zo zal de European Sleeper op 25 mei van start gaan met een verbinding naar Berlijn, waarbij er een aansluiting is naar Praag. Deze trein zal drie keer in de week rijden, en vanaf volgend jaar ook doorrijden naar Tsjechië.

"Al sinds mei 2022 zagen we hogere verkoopcijfers dan in dezelfde maand in 2019. We zijn blij dat de internationale reiziger weer terug is en nu volop voor de trein kiest. We zien deze trend ook terug bij onze Europese collega-vervoerders. We zien dat de charme, het comfort en de bagageruimte van de trein steeds vaker de doorslag geven. Vooral bij bestemmingen van 700 tot 1500 km. De wens om duurzamer te reizen dan met het vliegtuig geeft een extra impuls. Uiteraard hebben ook de lange inchecktijden en problemen bij de bagageafhandeling van luchthavens een rol gespeeld."

Nightjet

De Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegpartner ÖBB, waarmee de NS in de exploitatie samenwerkt is ook ongetwijfeld populair. Die reed al sinds het voorjaar van 2021 naar Wenen en Innsbruck en later dat jaar ook naar Zürich. In het eerste jaar na de start van de Nightjet naar Zürich, reisden al ruim 100.000 mensen naar Zwitserland. Ook hier adviseert de NS dat vroegboekers voordeliger uit zijn. Prijzen beginnen vanaf 38 euro voor een zitplaats, 50 euro voor een ligplaats tot vanaf 90 euro voor een slaapplaats. In de toekomst zullen de bestaande rijtuigen van de Nightjet vervangen worden door een nieuwe generatie die ook nieuwe slaapaccomodaties aanbiedt.

Bron: NS