Deutsche Bahn zoekt ook extra personeel

De Deutsche Bahn zoekt extra personeel om de roosters in te vullen. (Foto: Piqsels)
De Deutsche Bahn zoekt extra personeel om de roosters in te vullen. (Foto: Piqsels)

Het Duitse vervoersbedrijf Deutsche Bahn is hard op zoek naar nieuwe personeelsleden. Net als de NS hebben zij ook ernstig tekort aan personeel en vallen er ook treinen uit vanwege personeelsgebrek. Zij zoeken momenteel 25.000 nieuwe werknemers om de roosters in te vullen.

Martin Seiler, directeur van de personeelsafdeling van Deutsche Bahn, zegt dat de duizenden extra conducteurs, machinisten en anderen nodig zijn om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Hij erkent wel dat het lastig zal worden om die 25.000 extra werknemers te vinden vanwege de tekorten aan gekwalificeerd personeel en de krapte op de Duitse arbeidsmarkt. Sinds de coronacrisis is het aantal reizigers weer gestegen waarbij de vraag naar extra treinen groter is.

Vorig jaar wierf het spoorwegbedrijf al 28.000 nieuwe werknemers, maar daar stond ook tegenover dat vele duizenden werknemers met pensioen gingen of een andere baan vonden. Daardoor steeg het gehele personeelsbestand per saldo met slechts 5.000 mensen.

Nederlandse Spoorwegen

Ook de NS is bezig met een wervingcampagne voor extra personeel. Tussen de start in juli en november zijn er 184 conducteurs en 240 machinisten aangenomen, melde het Nederlandse spoorbedrijf in december vorig jaar. Het aantal is nog steeds te weinig door enorme krapte op de arbeidsmarkt, grotere uitstroom, interne doorstroom en hoger ziekteverzuim. Om vertrek van treinpersoneel te compenseren moet NS in 2023 alleen al 500 mensen werven. Als maatregel wil de NS ook kantoorpersoneel en beveilingspersoneel inzetten op treinen.