Verstoringen rond Utrecht, Amsterdam en Flevoland vanwege ijzel

Een archieffoto van een FLIRT in de winter. (Foto: Rob Dammers)
Een archieffoto van een FLIRT in de winter. (Foto: Rob Dammers)

De vrijdagochtend is begonnen met diverse verstoringen rond Amsterdam, Utrecht en Flevoland. Vanwege ijsvorming aan de bovenleiding zijn diverse treinen gestrand, meldt NS. Door rijp aan de bovenleiding kunnen treinen geen contact meer met de bovenleiding maken waarna ze vaak moeten worden weggesleept.

De uitval heeft gevolgen voor reizigers, die rekening moeten houden met omreizen en langere reistijd. Hoe lang het gaat duren kon de NS nog niet zeggen. "We werken nu heel hard om het op te lossen", zegt een woordvoerster.

Rijp-ritten

Bij kouder weer zet de NS zwaarder materieel in voor deze zogenoemde 'rijp-ritten'. "Een intercity neemt bijvoorbeeld meer stroom af en kan de rijp er dan makkelijker afrijden", aldus de woordvoerster. Spoorbeheerder ProRail heeft laten weten dat er in de nacht van donderdag op vrijdag nog rijp-ritten zijn gemaakt over het spoor, maar kon de ijzel niet verhinderen dat er in de morgen alsnog treinen zouden stranden. Afhankelijk van hoe koud het is wordt bepaald wanneer rijp-ritten worden gereden. Dat verschilt per dag en locatie, want het vriest niet overal even hard in het land. "Dat is maatwerk", vertelt de woordvoerder.

Maatregelen op het spoor voor sneeuw

ProRail heeft inmiddels weer maatregelen genomen voor als het land weer voorzien wordt van een pak sneeuw. In een nieuwsbericht meldt ProRail dat de afgelopen maanden alle 5.000 wisselverwarmingssystemen zijn gecontroleerd voor als het zal gaan sneeuwen. Ook wordt er dan op alle perrons zout gestrooid tegen gladheid. Volgens de KNMI is er tot aan de kerst in ieder geval een toenemende kans op matige winterse neerslag waardoor er nog geen flink pak sneeuw lijkt te vallen.

Mocht het winterse weer extreem zijn, dan houdt de spoorbeheerder dagelijks overleg met alle vervoerders op het spoor om de dienstregeling te bepalen.