Geldinzamelingsactie gestart voor herstel van door brand getroffen rijtuigen van VSM

De Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) is een geldinzamelingsactie begonnen voor het herstel van de twee goederenwagons die vorige week door brandstichting zijn uitgebrand. De museumorganisatie meldt dat door de vandalisme vele honderden uren aan vrijwilligerswerk en twee unieke stukken Nederlands erfgoed in rook zijn opgegaan.

Het gaat om de twee rijtuigen “de Hongaar” die het laatste exemplaar van een serie goederenwagens uit 1949 is, en een zogenaamde "Vierdeurswagen" uit 1950. Beide wagens werden de afgelopen jaren ingezet in de museale goederentreinritten van de VSM.

Herstel

Hoewel de wagens ernstig zijn beschadigd ziet de VSM in dat herstel mogelijk is. Van beide wagens is het onderstel na herstel ervan nog bruikbaar. Ze schatten de schade op ongeveer 50.000 euro wat mogelijk nog verder oplopen. Omdat de maatschappij dit geld niet alleen voor handen heeft zijn ze een geldinzamelingsactie gestart. Inmiddels heeft de VSM al hiermee al steun gekregen van onder meer de Stichting Holland Spoor 'een een mooi bedrag heeft toegezegd' en de houthandel Hupkes die aangeboden heeft om een deel van het hout te sponsoren.