Station Zoetermeer gesloten na ontdekking gevaarlijke scheuren in Mandelabrug

De Nelson Mandelabrug bij station Zoetermeer. (Foto: S.J. de Waard)
De Nelson Mandelabrug bij station Zoetermeer. (Foto: S.J. de Waard)

De Mandelabrug, de karakteristieke glazen loopbrug over de A12, die ook de loopbrug voor station Zoetermeer vormt, is vrijdagavond afgesloten. De reden is dat de constructie onveilig blijkt te zijn. Daarom moet de brug met spoed gecontroleerd worden. Dit betekent ook dat station Zoetermeer tijdelijk gesloten is.

De plotselinge sluiting heeft te maken met een eerdere ontdekking van scheurtjes in betonnen liggers van de dertig jaar oude loopbrug. Volgens expert zou de brug onveilig zijn, dan wat er eerst gedacht werd. De sluiting werd besloten door de gemeente Zoetermeer.

"Sinds begin van dit jaar worden de scheuren gemonitord. Twee onderzoeksbureaus lieten weten dat die dieper zijn dan we willen. Het is niet veilig. Tegelijkertijd kan de brug al tien jaar onveilig zijn, maar wisten we het niet. Dat vinden we verschrikkelijk. Dit raakt de hele stad”, vertelt wethouder Marijke Van der Meer.

Oversteek

De brug vormt niet alleen de toegang tot de perrons, maar is voor Zoetermeerders ook een belangerijke verbinding tussen de wijk Rokkeveen en de rest van Zoetermeer. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen fietsers en voetgangers voorlopig geen gebruik maken van de brug. Ook is station Zoetermeer tijdelijk gesloten.

Het treinverkeer onder de brug door, samen met de snelweg A12, zijn gewoon geopend. Wel waarschuwt Rijkswaterstaat dat deze in het ergste geval wel afgesloten kunnen worden. Een spoedinspectie zal duidelijk maken wat er uiteindelijk op korte termijn zal gebeuren.

Reisadvies

Treinreizigers kunnen nu de sprinter pakken bij de stations Zoetermeer-Oost en Lansingerland-Zoetermeer. Ook de Randstadrailhalte Driemanspolder is voorlopig buiten gebruik. Er zijn omleidingen en komende weken rijden bussen om voetgangers naar de andere kant van de brug te brengen.

De NS laat bussen rijden tussen Zoetermeer en Zoetermeer Oost.