NS leidt statushouders op tot treinmonteur

De herstel- en moderniseringswerkplaats van NS in Haarlem. (Foto: NS)
De herstel- en moderniseringswerkplaats van NS in Haarlem. (Foto: NS)

De NS gaat in samenwerking met de gemeente Amsterdam en uitzendbureau Randstad statushouders inzetten als monteur in de onderhoudswerkplaatsen.

Volgens NS gaat het hierbij om een werk-leertraject waarbij statushouders onder begeleiding van ervaren monteurs kennis maken met het vak treinmonteur. De eerste nieuwe arbeidskrachten worden ingezet voor het huidige moderniseringsproject van de VIRM dubbeldekstrein.

Naast dat ze de fijne kneepjes van het leren, krijgen de monteurs-in-wording ook een opleiding Mechatronica bij de NS en een extra les in de Nederlandse taal. De nieuwe monteurs zijn door uitzendbureau Randstad geselecteerd.

Het is niet de eerste keer dat NS de samenwerking aangaat met statushouders die vaak lang op zoek zijn naar werk. "We werken al langer met hoger opgeleide statushouders en waren al bezig met plannen voor deze groep, bijvoorbeeld voor retailfuncties voordat Corona zijn intrede deed", laat de NS weten tegenover OV Pro. De vervoerder is momenteel ook bezig met plannen om statushouders op te leiden tot een functie als conducteur.

Naast statushouders zet de NS sinds een anderhalf jaar ook mensen een arbeidsbeperking en afstand tot de arbeidsmarkt in. Zij worden opgeleid om in de "Kabelstraat", een speciale afdeling binnen de NS, kabelbundels samen te stellen voor treinen.