NS helpt mensen met arbeidsbeperking aan baan in de werkplaats

Bij NS Treinmodernisering in Haarlem is woensdag een nieuwe productieafdeling geopend: de "Kabelstraat". Hier maken medewerkers met een arbeidsbeperking en afstand tot de arbeidsmarkt kabelbundels voor onder andere Intercity dubbeldekkers die momenteel in Haarlem worden gemoderniseerd.

De werkzaamheden die worden uitgevoerd gaan over de VIRM 2/3 serie die een levensverlengende opknapbeurt krijgt. De trein bevat per rijtuig circa 20 kilometer kabels die voorheen extern werden besteld. Het werkgelegenheidsproject is een initiatief van NS samen met de gemeente Haarlem en Pasmatch. Wethouder Floor Roduner van Sociale Zaken en Hans Seegers, directeur NS Treinmodernisering gaven het startsein.

Aan de nieuwe afdeling ging een zorgvuldige voorbereiding vooraf. Zo zijn de collega’s van NS Treinmodernisering die de nieuwe collega’s begeleiden, getraind in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want het werk, de werkdruk en belastbaarheid moet wel bij hen passen. We werken intensief samen met Pasmatch en het Werkgeverservicepunt van de gemeente voor de selectie van kandidaten en de coaching. Pieken in het werk zullen we straks opvangen door extra inhuur van tijdelijke krachten via Paswerk.

De afgelopen weken heeft de NS eerst proefgedraaid om te zien of het proces goed loopt. Ondertussen zijn ook de werkinstructies en certificering gereed, zodat de nieuwe Kabelstraat straks hoogwaardige producten produceert.