Mogelijk nieuwe stakingen op komst voor regionaal vervoer

Mogelijk zullen er bij de regionale vervoerders opnieuw stakingen plaatsvinden. (Foto: Treinenweb)
Mogelijk zullen er bij de regionale vervoerders opnieuw stakingen plaatsvinden. (Foto: Treinenweb)

Er worden de komende periode opnieuw stakingen in streekvervoer verwacht. De onderhandelingen van tussen de vakbonden FNV en VVMC met werkgeversvereniging (VWMO) van Arriva, Keolis en Qbuzz over de cao lopen nog erg stroef.

"Ze bieden vier procent loonsverhoging voor het eerste jaar van de cao, en drie procent voor het tweede jaar", zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert tegenover OV Pro. "Dat is veel te weinig." De bestuurder maakte eerder al duidelijk dat het personeel met de arbeidsvoorwaarden op dezelfde lijn van de NS zal liggen. Voor hen zijn er sinds oktober van dit jaar na een stroeve periode nieuwe arbeidsvoorwaarden opgesteld. Het personeel van de regionale vervoersbedrijven heeft aangegeven niet onder de cao van NS te willen zitten.

Nieuwe stakingen

De vakbond FNV verwacht dat er opnieuw stakingen in het regionale vervoer zullen plaatsvinden. "De werkgevers laten het volledig afweten, het is alsof ze een dikke middelvinger naar hun eigen personeel opsteken", vertelt FNV-bestuurder Edwin Kuiper tegen RTV Noord. Momenteel vinden er tot en met 22 november nog gesprekken plaats tussen de vakbonden en de werkgevers. Mocht daar niks positiefs uit voortkomen dan worden er door de drie vakbonden opnieuw stakingsacties georganiseerd.

De VWMO laat weten "constructief" in gesprek te zijn met de vakbonden. In de tussentijd doen de vakbonden raadlegingen bij hun leden, wat volgens de werkgeversvereniging tijd nodig heeft.