Nieuwe cao voor NS-medewerkers is definitief

Het nieuwe cao voor NS-personeel is definitief. (Foto: NS)
Het nieuwe cao voor NS-personeel is definitief. (Foto: NS)

Leden van de vakbonden FNV, VVMC, CNV en VHS zijn akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao. Daarmee is de nieuwe cao voor het personeel van de NS nu definitief.

De afgelopen weken konden de leden zich uitspreken over het resultaat dat bonden en NS bereikten op 11 september. De nieuwe cao treedt met terugwerkende kracht per 1 juli 2022 in werking en loopt tot 1 januari 2024.

Loonstijging en inflatiecorrectie

De belangrijkste onderwerpen van de nieuwe cao zijn: Een loonstijging van in totaal 8,45%, verdeeld over 5% in 2022 en 3,45% in 2023, plus een eenmalige uitkering van €1.000 in 2022 en 2023 op fulltime basis. Ook wordt er een hogere pensioenpremie in vermeld, en een minimumloon van €14 per uur.

Verder zijn er afspraken gemaakt voor het geval dat de inflatie in 2022 en 2023 hoger zullen uitvallen dan de voorspelling van het Centraal Planbureau. Ook zijn er afspraken in de cao opgenomen over onder meer gegarandeerd snipperverlof en de mogelijkheid voor specifieke functiegroepen om 40 uur per week te gaan werken, of langer door te werken.

Groenewegen: 'Eerste stap vooruit'

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur NS: “Ik ben blij dat er een nieuwe cao is die collega’s financieel helpt in een tijd van hoge inflatie. Dit is een eerste stap vooruit, in een moeilijke tijd voor collega’s en voor ons bedrijf. Tegelijkertijd lost deze cao niet alle problemen op. Er is meer nodig om de werkdruk te verlagen en om verdere afschaling te voorkomen. Dat zijn moeilijke opgaves. Maar dat we ze gaan oplossen staat voor mij als een paal boven water."