Voorlopig akkoord bereikt bij cao-onderhandelingen, geplande stakingen zijn van de baan

Er is een voorlopig cao-akkoord bereikt waarmee nieuwe stakingen van de baan lijken. (Foto: Treinenweb)
Er is een voorlopig cao-akkoord bereikt waarmee nieuwe stakingen van de baan lijken. (Foto: Treinenweb)

Nieuwe stakingsacties bij NS lijken van de baan. De vakbonden FNV, VVMC, VHS en CNV hebben een zondagochtend een principeakkoord bereikt in de onderhandelingen over de cao. Er wordt onder meer gesproken over een gemiddelde loonsverhoging van 9,25 procent.

De nieuwe cao loopt van juli 2022 tot januari 2024, en naast de loonsverhoging van 9,25 procent wordt er ook met terugwerkende kracht vanaf januari 3,45 procent meer looint uitbetaald. Daarbovenop komt ook een eenmalige uitkering van 1.000 euro, een betere pensoensregeling en wordt het minimumuurloon verhoogd naar 14 euro. Ook wordt er continu gekeken naar de inflatie waarop het salaris afgestemd wordt. "Het gaat om koopkrachtbehoud gedurende de looptijd van de cao, daarna moeten we er weer opnieuw over onderhandelen", zegt Jerry Piqué namens het CNV.

In het voorlopige akkoord staat ook dat de NS het personeel vaker garandeert om vrij te krijgen, en hebben ze toegezegd te onderzoeken hoe de hoeveelheid nachtwerk omlaag kan. Daarnaast gaat het bedrijf volop personeel werven om een pool voor het weekend op te zetten.

De stakingen zijn voorlopig van de baan. De vakbonden hebben momenteel al een principe-akkoord gesloten, maar laten de achterban nog stemmen. Als dit geen positief resultaat geeft zullen er nieuwe acties volgen. De huidige geplande acties voor 13 en 15 september zullen geschrapt worden.