Komende zes jaar in fasen veel hinder door werkzaamheden rondom Schiphol

De komende jaren zal het treinverkeer rondom Schiphol in bepaalde periodes hinder ondervinden. (Foto: Treinenweb)
De komende jaren zal het treinverkeer rondom Schiphol in bepaalde periodes hinder ondervinden. (Foto: Treinenweb)

De komende jaren gaat de spoorweginfrastructuur rond Schiphol op de schop. Het is een klus die zes jaar in beslag zal nemen en waarbij ook de Schipholtunnel een opknapbeurt krijgt. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekend gemaakt.

De werkzaamheden gaan gepaard met 39 buitendienststellingen tot aan 2028. De eerste vindt plaats  van 13 tot 28 november 2022.

Schipholtunnel

Omdat het spoor in de Schipholspoortunnel is verouderd is moeten dee vernieuwd worden. In beide tunnelbuizen worden sporen en dwarsliggers vernieuwd. Ook de treinbeveiliging wordt aangepakt. De sporen langs de perrons worden verhoogd zodat de trein-instap op gelijke hoogte van het perron komt te liggen. In de oudste tunnelbuis worden de rookabsorberende wand- en plafondplaten verwijderd.

Werkzaamheden

Er zal tijdens de buitendienststellingen van het spoor hinder rondom de luchthaven zijn. Het ondergrondse station van de luchthaven heeft een van de drukste sporen van Nederland met meer dan 100.000 reizigers per dag en meer dan 52 treinen per uur.

Spoorbeheerder ProRail, NS, Schiphol Airport, aannemers, reizigersorganisaties hebben met elkaar overleg gehad om de werkzaamheden op een slimme manier in te plannen zodat de hinder te beperken valt, en het budget binnen de perken zal blijven. Omdat Schiphol tijdens vakanties veel reizigers verwerkt is er besloten om de werkzaamheden buiten deze periodes te voeren, in plaats van dat ProRail werkzaamheden vaak tijden vakanties inplant. De grote werkzaamheden vinden daarom de komende jaren voornamelijk plaats in de maanden van oktober tot en met december en van januari tot en met maart.