NS verhoogt tarieven vanaf 2023 met gemiddeld 4,3 procent

De prijzen van treinkaartjes en producten zullen vanaf 2023 met gemiddeld 4,3 procent stijgen. (Foto: NS)
De prijzen van treinkaartjes en producten zullen vanaf 2023 met gemiddeld 4,3 procent stijgen. (Foto: NS)

Met ingang van 1 januari 2023 past NS de prijzen van kaartjes en abonnementen aan met een verhoging van gemiddeld 4,3 procent. Abonnementen waarmee onbeperkt door het land mee kan worden gereisd zullen goedkoper worden

Losse reizen stijgen met 5,5 procent. Abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of het hele land gereisd kan worden, worden juist 2,4 procent goedkoper. Zo wil NS het voor forenzen aantrekkelijk maken om vaker met de trein te reizen. NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie en de gebruiksvergoeding die aan ProRail wordt betaald.

Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS: “We willen de prijs van het treinkaartje betaalbaar houden zodat zoveel mogelijk mensen met de trein kunnen reizen. De rekening van de coronapandemie waarin NS zware verliezen leed mag daarom niet bij onze reizigers terechtgekomen."

Inflatie

De NS gaat momenteel gebukt onder een hoge inflatie en kan daar niet onderuit. Voor 2022 en 2023 verwacht het spoorbedrijf een totale inflatie van bijna 13 procent, waarbij naar verwachting het reizen met de trein in deze twee jaren 6,3 procent duurder wordt.

"Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan € 100 miljoen en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met 18 procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden.”, stelt Smit.

Vaak reizen goedkoper

Voor forenzen maakt NS de trein juist goedkoper waarmee we hopen dat deze groep weer vaker met de trein gaat reizen. De tarieven van de abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij dalen volgend jaar met 2,4 procent. Na de pandemie zijn forenzen meer gaan thuiswerken, terwijl dagjesmensen al in grotere aantallen terug zijn. NS heeft voor de dagjesmensen de afgelopen twee jaar nieuwe kortingstickets ontwikkeld, waardoor je in sommige gevallen tot 60 procent korting met de trein kan reizen.

Internationaal

Ook de internationale tarieven stijgen gemiddeld met 5%. Zoals eerdere jaren rekent NS hier met een ander inflatiecijfer doordat deze tarieven door internationale regels op een eerder moment vastgesteld moeten worden.

OV-fiets

NS is voornemens om het tarief voor het huren van een OV-fiets te verhogen van 4,15 euro naar € 4,45 euro per 24 uur. De vervoerder heeft dit inmiddels voorgelegd aan consumentenorganisaties.

Btw eraf

De NS wil reizen aantrekkelijker proberen te maken. Op dit moment betaalt elke reiziger negen procent btw, terwijl eind vorig jaar Europese lidstaten de mogelijkheid hebben gekregen om de btw op het openbaar vervoer naar 0% te verlagen. Onder andere op aandringen van NS doet de overheid nu onderzoek naar het afschaffen van de btw. Daarnaast is NS in 2020 begonnen met een besparingsprogramma van  1,4 miljard euro om kosten te drukken.

Overzicht

De NS heeft een overzicht van de prijsstijgingen en dalingen voor consumenten en voor zakelijke klanten  gepubliceerd.