Medewerkers NS International maken zich zorgen over toekomst

Medewerkers van NS International hebben hun zorgen geuit over de toekomst van het bedrijf. (Foto: Treinenweb)
Medewerkers van NS International hebben hun zorgen geuit over de toekomst van het bedrijf. (Foto: Treinenweb)

Meer dan 600 werknemers van NS International maken zich zorgen over de toekomst van de internationale vervoerstak van NS. Ze maken zich ongerust over de plannen van het kabinet om de internationale lijnen openbaar aan te besteden.

De zorgen zijn geuit in een brief van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de NS, gericht aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Volgens de NS zijn internationale treinreizigers hiervan de dupe, omdat zij de zekerheid en het gemak van deze internationale verbindingen kwijt zullen zijn.

NS: 'Recht op vaste, snelle en frequente verbindingen

"De enige garantie die internationale treinreizigers hebben op vaste, snelle en frequente verbindingen naar Europese steden zijn goede afspraken in de concessie.", stelde waarnemend NS-directeur Bert Groenewegen eerder deze maand. Hij doelt hierbij op de internationale NS-verbindingen naar Berlijn, Frankfurt, Londen en Parijs vanaf 2025.

"Ik maak me ernstige zorgen dat mensen opnieuw in het vliegtuig stappen wanneer internationale treinverbindingen op deze manier aan kwaliteit inboeten. [..] De opbrengsten van deze lijnen, die voorheen naar de Nederlandse reiziger gingen, verdwijnen daarmee ook het naar het buitenland.", vervolgt de waarnemend topman van NS.

De ondernemingsraad stelt dat de NS zich de komende jaren al zou moeten voorbereiden op de voorgenomen plannen. Zo zou onderhoud, klantenservice en het beheer van de reisinformatie over moeten worden gedragen aan derde partijen. Ze vrezen echter dat de voornemens van de staatssecretaris "niet zullen baten om de situatie op het spoor te verbeteren".

Bron: NOS