Spoorlijn Nijmegen - Kleve wordt voorlopig niet gereactiveerd

De verlaten spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve (Foto: Roel Hemkes)
De verlaten spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve (Foto: Roel Hemkes)

De spoorlijn van Nijmegen naar Kleve zal niet gereactiveerd worden. Dat hebben leden van de Euregioraad Rijn-Waal afgelopen week te horen gekregen tijdens een werkbezoek aan de Europese Commissie in Brussel.

De reactivatie van de oude spoorlijn staat vooralsnog niet op de agenda van de Europese Unie. Voordat dit mogelijk zou zijn moeten alle gemeenten akkoord zijn, de provincie toestemming geven en ook het Rijk in Nederland. "Voordat dat dat allemaal geregeld is, zijn we zeker tien jaar verder." stelt raadslid Miengske Borremans van de gemeente Berg en Dal, die ook in de Euregio-raad zit.

Weerstand

Hoewel er in Duitsland veel interesse in een reactivering van de spoorlijn is, is de animo in Nederland een stuk minder groot. De gemeente Berg en Dal heeft zelf in het coalitieakkoord van het nieuwe college van dit jaar aangegeven dat er geen ambtelijke uren in het project moeten worden gestoken. Zij willen graag dat Groesboek niet opnieuw afgesneden wordt door een spoorlijn.

Ook de provincie Gelderland is al gedurende langere tijd al tegen de plannen van een reactivatie, tijdens eerdere Kamervragen werd duidelijk gemaakt dat de lijn niet rendabel zijn zijn vanwege de verwachte reizigersaantallen. Een busverbinding zou beter uitpakken, stelde de provincie.

Dit is in 2013 en 2018 geconcludeerd zijn tijdens een onderzoek. De staatssecretaris voorspelde toen ook al een reeks met knelpunten.

Spoorlijn Nijmegen - Kleve

De spoorlijn werd op 2 juni 1991 gesloten, maar is sinds 27 april 2008 deels in gebruik als toeristische attractie met speciale spoorfietsen.