Beste plek voor station Lelystad Zuid: Woonwijk Warande

Het in ruwbouw onafgebouwde station Lelystad Zuid.  (Foto: Wikimapia)
Het in ruwbouw onafgebouwde station Lelystad Zuid. (Foto: Wikimapia)

Midden in woonwijk Warande, dat is de beste locatie voor de bouw van treinstation Lelystad Zuid. Met het ontwikkelen van de locatie worden er 10.000 tot 16.000 woningen gebouwd. Dit levert genoeg treinreizigers op die in opdracht is uitgevoerd door de provincie en de gemeente in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en ProRail.

Bij de bouw van 13.000 woningen zijn er tussen de 2.750 en 5.600 in- en uitstappers per dag berekend. Dat zou betekenen dat er dan tussen de twee of vier sprinters per uur stoppen op het station. Op basis van het voorgenomen bouwtempo van 667 woningen per jaar zijn er dan in het jaar 2030 genoeg reizigers om het station te kunnen openen. De kosten bedragen zo’n tien miljoen euro voor een halte aan de huidige spoorlijn. Een onderzochte locatie nabij de Knardijk valt af omdat er niet voldoende toeristen voor het Nationaal Park Nieuw Land verwacht worden.

Er is op dit moment al een station met de naam Lelystad Zuid. Deze is bij de aanleg van de Flevolijn in 1988 aangelegd. Volgens de huidige ontwerpvoorschriften mag een station niet meer in een boog worden gemaakt. Ook is de ruwbouw feitelijk niet meer te gebruiken. De trappartijen zijn inmiddels gesloopt, de perrons zijn te kort en het beton is na 35 jaar zonder onderhoud deels vergaan. Deze plek zal mogelijk altijd een spookstation blijven.

Bron: Omroep Flevoland