NS start proef met elektrische OV-fietsen

 (Foto: Maurits Vink)
(Foto: Maurits Vink)
Vanaf 30 september start de NS met een proef. Het gaat om elektrische OV-fietsen. In totaal worden er dertig e-bikes op vier stations neergezet. Via deze weg wil het bedrijf zien of dit een waardevolle toevoeging is op de al bestaande 'normale' OV-fietsen.

Op onder andere station Driebergen-Zeist komen de stalen rossen te staan. In de weken daarna volgen 'nog drie andere stations', meldt de NS.

10 euro per dag

De kosten van een OV-ebike bedragen tien euro per dag. Na drie dagen komt hier vijf euro toeslag bij. Lever je de e-bike niet in na een huur van drie weken? Dan wacht een prijs van 1750 euro.

Op de ECO-stand is de actieradius van de e-bike 110 kilometer. In de normale stand is zeventig kilometer elektrische ondersteuning mogelijk op een volle accu. In de hoogste stand kom je tot vijftig kilometer.

Bij het huren van een OV-ebike is de accu volgens de NS altijd 'volledig opgeladen'. Zelf opladen mag daarom niet.

Het inleveren van de e-bike moet gebeuren op dezelfde locatie als waar de huurder hem vandaan heeft. Bij normale OV-fietsen kan dit wel op diverse plekken, maar betalen gebruikers daarvoor een toeslag van tien euro.

"Met de OV-ebike willen we het ook voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken", zei Marise Bezema, hoofd diensten bij de NS, eerder dit jaar.

Bron: RTL