ProRail start campagne voor bewustwording van jongeren bij het spoor

Om jongeren bewust te maken van veiligheid bij het spoor is ProRail een campagne gestart. (Foto: Treinenweb)
Om jongeren bewust te maken van veiligheid bij het spoor is ProRail een campagne gestart. (Foto: Treinenweb)

Spoorwegbeheerder ProRail telde in 2022 al 153 bijna-aanrijdingen op het spoor, wat een stijging is na 2020. In 2021 was er al een stijging van 10 procent, en ProRail verwacht dat dit verder zal oplopen. Ook is er een stijging te zien in het aantal gewonden die betrokken is bij roekeloos gedrag bij het spoor. Om deze reden starten ze een campagne om jongeren bewust te maken van veilig gedrag rondom het spoor.

"Veiligheid op en rond het spoor is voor ons als sector topprioriteit. Als ProRail nemen we samen met vervoerders uitgebreide maatregelen om het spoor veiliger te maken", zegt John Voppen, president-directeur van ProRail. "Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van overwegen, het voortdurend houden van toezicht en het plaatsen van hekken langs het spoor. Toch zien we een stijging in het aantal incidenten en dat heeft met gedrag te maken. En daarom vind ik het belangrijk om hier de aandacht op te vestigen."

Stijging

In 2020 daalde het aantal incidenten rond het spoor met 21%, maar vorig jaar steeg dat alweer met 10% tot 206. Dat betekent bijna elke twee dagen een bijna-ongeluk of ongeluk.

Ook kreeg ProRail dit jaar al 2.304 meldingen binnen van spoorlopers wat in deze lijn een record zal zijn als dit zou doorzetten. In 2021 stond de teller op 2.401 meldingen en twee jaar geleden op 2.530.

Jaarlijks vallen er gemiddeld 12 dodelijke slachtoffers op en rondom het spoor als gevolg van een ongeval. De afgelopen vijf jaar bleef het aantal (bijna) aanrijdingen stabiel, ondanks alle maatregelen die ProRail nam om het spoor veiliger te maken. Dit jaar noteerde de spoorwegbeheerder al 153 bijna-aanrijdingen rondom het spoor, ten opzichte van 206 in heel 2021 en 195 in 2020.

Jongeren

Uit camerabeelden bij spoorwegovergangen en meldingen van omstanders blijkt dat het vaak om jongeren gaat die betrokken zijn bij een gevaarlijke situatie rond het spoor. John Voppen vervolgt: "Als we camerabeelden bekijken, schrikken we als iemand de overweg wil oversteken terwijl de spoorbomen al dichtgaan. Of dat verkeersdeelnemers denken dat ze alvast onder de spoorbomen door kunnen, terwijl er nog een trein van de andere kant komt. Dit gedrag is levensgevaarlijk en heeft grote impact op machinisten en omstanders, helemaal als het tot een aanrijding leidt". 

Maatregelen

In de nieuwe campagne 'Niets is gevaarlijker het spoor' wil ProRail jongeren bewustmaken van veiligheid bij het spoor. In drie korte filmtrailers laten bekende influencers van TikTok, Tijn en Julia, zien hoe ze tijdens een gevaarlijke achtervolging besluiten om niet snel over het spoor te springen of onder een dichtgaande spoorboom door te glippen, maar altijd te kiezen voor veilig gedrag.

Naast de campagne zijn er ook diverse maatregelen genomen zoals het verwijderen of beveiligen van de onveilige NABO-overwegen. Ook worden er steeds vaker camera's geplaatst om het spoor of de overweg te bewaken en worden er tegenwoordig ook slimme camera's ingezet die rood-licht negerende weggebruikers bekeuren. Verder worden er steeds meer hekken geplaatst en heeft ProRail PazzUp ontwikkeld, een lesprogramma voor kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.