Groenlinks stelt Kamervragen over ICE-treinen die Arnhem overslaan

ICE-stel 4607 bij het Duitse Mehrhoog naar Amsterdam (Foto: Rob Dammers)
ICE-stel 4607 bij het Duitse Mehrhoog naar Amsterdam (Foto: Rob Dammers)

De fractie GroenLinks heeft Kamervragen gesteld aan minister Sigrid Kraag (D66) van Financiën naar aanleiding van overvolle ICE-treinen die Arnhem Centraal overslaan. Dit is de afgelopen maanden diverse keren gebeurd.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikh moet er "alles aan gedaan worden" om dit in de toekomst te voorkomen. De treinen die in de richting van Duitsland reden zaten al vol, waardoor er geen plek meer was voor reizigers om op Arnhem Centraal in te stappen. Ook werd er niet altijd duidelijk gecommuniceerd dat de trein er een tussenstop zou maken.

In het algemeen rijdt de ICE als normale intercity in van Amsterdam - Utrecht - Arnhem. Niet-abonnementhouders van de NS moeten een toeslag van 2,70 euro voor deze trein betalen.

Maatregelen

GroenLinks noemt dit wil dat minister Kaag daarom bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) aandringt op maatregelen "om de betrouwbaarheid en capaciteit van internationaal treinverkeer te verbeteren". Volgens de NS zijn er al maatregelen genomen. Zo wordt er gecommuniceerd op de informatieborden dat de ICE-trein niet bedoeld is voor binnenlands vervoer.

Ook zou de drukte te wijten zijn aan het populaire 9-euro ticket waarmee iedereen een maand lang goedkoop met de regionale treinen, bussen en trams in heel Duitsland konden rijden. Inmiddels zit deze actie er op waardoor de NS verwacht dat de drukte in de ICE af zal nemen.

Daarnaast zouden er ook een aantal ICE-treinen met defecten in de Duitse werkplaats staan die binnenkort weer in dienst zullen komen.