Dinsdag bijna geen NS-treinverkeer in het gehele land

Op dinsdag zullen er vanwege de aangekondigde staking geen NS-treinen in Nederland rijden, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal - Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden wel, overige internationale treinen rijden niet in Nederland. Ook de treinen van de regionale vervoerders blijven rijden, met uitzondering van de treindienst Alphen-Gouda.

De NS adviseert reizigers hun reis uit te stellen of zelf vervangend vervoer te regelen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. "We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties.", meldt de NS.

Knooppunt

De vierde actie richt zich op Midden-Nederland. Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijdt NS-personeel normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werkt er veel personeel aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland. Eerdere stakingsdagen hebben we ons tot het uiterste ingespannen om een betrouwbare en verantwoorde dienstregeling te bieden rondom de stakingsgebieden. Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden.

De acties van de vakbonden hebben grote impact op onze reizigers. Morgen wordt de treindienst in het hart geraakt en moeten we een groot beroep doen op het begrip en de zelfredzaamheid van onze reizigers. Dat vinden we uiterst vervelend. We begrijpen de zorgen en het signaal van onze collega’s. Staken doe je niet zomaar. Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen.

Schiphol

NS spant zich in om Schiphol Airport bereikbaar te houden. Schiphol Airport blijft tijdens de actiedag vier keer per uur bereikbaar via Amsterdam Centraal. NS adviseert reizigers voor Schiphol Airport gebruik te maken van alternatief vervoer.

Cao-gesprekken

De NS heeft laten weten de zorgen van onze collega's over de financiële situatie en werk-privé balans heel goed te waarderen, en willen dit daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Ze benadrukken te maken te hebben met de krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. "We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden.", zegt de vervoerder.

Aanstaande woensdag, de vijfde en laatste stakingsdag van de estafette, wordt de regio's Oost en Zuid worden opgeroepen om te staken. Mocht dit niks overleveren, dan hebben de vakbonden aangegeven om op korte termijn het hele treinverkeer van NS plat te leggen. Details hierover zijn nog niet bekend.