Staking heeft grote gevolgen op het spoor

Staking heeft vrijdag grote gevolgen op het spoor. (Foto: Maurits90)
Staking heeft vrijdag grote gevolgen op het spoor. (Foto: Maurits90)

De vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben voor vrijdag aangekondigd. Dit houdt in dat er vandaag de hele dag geen NS-treinen zullen rijden in het overgrote deel van de provincie Zuid-Holland. De NS adviseert reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Alternatief busvervoer is niet mogelijk.

Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, laten de treinen stoppen en vertrekken van de stations Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Gouda, Haarlem en Lage Zwaluwe. Omdat de staking ook diverse belangrijke knooppunten raakt zullen reizigers in overige delen van het land ook mogelijk getroffen worden door de werkonderbreking.

Het stakingsgebied speelt namelijk een belangrijke rol in onze dienstregeling en dat maakt dat ook in de rest van het land reizigers hinder ondervinden van de staking. Dit betekent dat reizigers rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen. De internationale treinen Thalys en Eurostar rijden volgens de normale dienstregeling. IC Brussel rijdt minder vaak, maar met gebruikelijke stop op Rotterdam Centraal.

Reisplanner donderdagavond bijgewerkt

De NS adviseert reizigers kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. Die is in de loop van donderdagavond bijgewerkt. Treinen van overige vervoerders - waaronder R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen - rijden morgen wel. Komend weekend verwachten de NS in het gehele land de normale dienstregeling te kunnen rijden.

Cao-gesprekken

NS heeft aangegeven het buitengewoon vervelend voor reizigers te vinden: "We begrijpen de zorgen van onze collega's over de financiële situatie en werk-privé balans heel goed. De waardering voor onze collega's in een voor ieder onzekere tijd willen we daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Tegelijkertijd hebben we als bedrijf te maken met krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden."

Staking volgende week

Aanstaande maandag wordt het werk in de regio Noord-West neergelegd wat betekent dat het treinverkeer in Noord-Holland geraakt wordt, en aanstaande dinsdag zal Midden-Nederland geraakt worden wat een grote impact zou kunnen hebben op het landelijke treinverkeer van de NS en tot slot zal op woensdag de regio's Oost en Zuid worden opgeroepen om te staken. Mocht dit niks overleveren, dan hebben de vakbonden aangegeven om op korte termijn het hele treinverkeer van NS plat te leggen.