NS rijdt tijdens Dutch Grand Prix weer 12 treinen per uur naar Zandvoort

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Begin september gaat de tweede editie van de F1 Dutch Grand Prix van start op het circuit van Zandvoort. Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september reizen een enorm aantal racefans naar Zandvoort. Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend net als vorig jaar weer iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee.

De NS hanteert net als vorig jaar ongeveer weer hetzelfde draaiboek. De vijfminuten-dienstregeling wordt op al deze dagen van circa 8.00 uur tot 22.00 uur uitgevoerd. Zo kan de NS maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug brengen. Ook zet de NS 300 extra personeelsleden in.

Oom alles in goede banen te laten verlopen en houdt ProRail weer met maximale inzet de wacht over het spoor om te voorkomen dat de dienstregeling verstoord raakt. Zo worden er op strategische plekken weer speciale wegsleeplocomotieven ingezet.

Omvangrijke operatie

Station Zandvoort aan Zee ligt aan het einde van een traject met twee sporen waar sinds twee jaar geleden twee extra perrons zijn aangelegd. Op een normale dag rijden er twee treinen per uur naar de bad- en circuitplaats. Behalve de races op Zandvoort is er nog een aantal evenementen in het land waar meer mensen dan normaal naar toe zal rijden, waaronder de Rotterdamse Havendagen. Om dit allemaal mogelijk te maken laat de NS extra treinen rijden. Vorig jaar alleen al reden er elke vijf minuten twee gecombineerde zes-delige SLT Sprinters tussen Zandvoort en Amsterdam. Wel benadrukt de NS dat de inzet van het materieel wel landelijk zal zorgen voor een aangepaste dienstregeling op andere trajecten.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort

Reizigers moeten tijdens het raceweekend rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Vorig jaar mocht het evenement met slechts tweederde van het aantal bezoekers doorgaan vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Dit jaar zijn alle bezoekers welkom op op het CM.com-circuit. Dit betekent nog meer treinreizigers richting het evenement.

Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raadt de NS reizigers aan vooraf online het NS Dutch Grand Prix Retour aan te schaffen of om vooraf hun saldo op hun chipkaart te laden. Ook mogen er op alle drie de dagen tot 14.00 uur geen fietsen worden meegenomen naar Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. De NS zal vrijdag 12 augustus de dienstregeling in de reisplanner verwerken.