Verbouwing station Groningen niet eerder afgerond dan in 2026

Zo zal het vernieuwde hoofdstation van Groningen er straks uitzien. (Foto: ProRail)
Zo zal het vernieuwde hoofdstation van Groningen er straks uitzien. (Foto: ProRail)

De verbouwing van het hoofdstation in Groningen is definitief met twee jaar vertraagd. De opening van de nieuwe passage en de vernieuwde perrons zal niet eerder plaatsvinden dan 2026. Eerder werd er nog in de planning vanuit gegaan dat dit in 2024 zou gebeuren.

De oorzaak van de vertraging komt door het niet kunnen storten van beton voor de fundering. Ook hebben archeologische vondsten de werkzaamheden voor een jaar vertraagd en werd er door een aannemer geconstateerd dat er 'onvoorzien kabel- en leidingwerk' aanwezig was. Ook een verplichte treinvrije periode van 51 dagen om de sporen te herplaatsen is van de agenda geschrapt en moet opnieuw door ProRail worden ingepland. Aanvankelijk werd verwacht dat dit in 2023 zou moeten plaatsvinden, maar dat is nu verschoven naar 2025.

Vertraging

Verkeerswethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van de gemeente Groningen heeft heeft nog niet geheel in kaart gebracht wat de vertraging zal gaan kosten: "Maar dat er financiële consequenties zijn is duidelijk." Hij benadrukt dat de gemeente zal niet opdraaien voor de extra kosten en dat de provincie hiervoor verantwoordelijk zal zijn.

Vernieuwing

Als het station in 2026 uiteindelijk verbouwd is dan zal het monumentale stationsgebouw de entree worden van een nieuw station. Er zal achter het gebouw een ondergrondse passage verrijzen waar reizigers naar de perrons toe kunnen lopen. Ook komt er een uitgang naar de Zuidzijde waar in de toekomst in dit gebied de nieuwe poptempel Oosterpoort zal worden gebouwd.

Ook zullen alle sporen op station Groningen aangepast worden in doorgaande sporen zodat reizigers geen lange afstanden hoeven te lopen over het kopstation zoals dat nu nog zo is. De sporen zullen tevens worden verlegd zodat er achter het stationsgebouw een mooi open plein ontstaat. Ook zal er een speciaal busplatform komen die aansluit op de passage en komt er een grote fietsenstalling.