Drukker in openbaar vervoer, maar vervoerders kunnen klap moeilijk opvangen

Het wordt weer drukker in het OV, maar het is nog niet even zo druk als voor de pandemie. (Foto: Marco Raaphorst)
Het wordt weer drukker in het OV, maar het is nog niet even zo druk als voor de pandemie. (Foto: Marco Raaphorst)

Het lijkt na het schrappen van de laatste coronamaatregelen, waarin de mondmaskers niet meer verplicht werden, weer drukker in het openbaar vervoer te worden. Het aantal reizigers ligt echter nog steeds niet op het niveau van voor de coronacrisis.

Dit schrijft Nu.nl op basis van gegevens van het statistiekbureau CBS die de openbare gegevens van chipkaartbeheerder TransLink heeft ingezien. Vorige maand werd er 23 procent minder ingecheckt met de ov-chipkaart dan in dezelfde maand in 2019 laten de statistieken zien.

Het gemiddelde niveau ligt nu op ongeveer 73 procent van de hoeveelheid reizigers die voor de coronacrisis met het openbaar vervoer reisden.

Het is niet duidelijk waarom het aantal reizigers nog niet gelijk ligt met dezelfde periode van 2019, zegt onderzoeker Marjolijn Jaarsma van het CBS. "Maar in de cijfers die wij hebben over mensen die thuiswerken, zien wij dat de meeste mensen niet terug zijn gegaan naar vijf dagen op kantoor. Dat heeft er waarschijnlijk wel mee te maken." Tijdens de coronaperiode adviseerde de overheid om ook thuis te werken, indien dit mogelijk was

Miljoenenverlies

Hoewel het aantal reizigers weer opgelopen is vrezen vervoerders de komende jaren nog steeds miljoenenverliezen te zullen lijden, omdat de reizigersaantallen nog flink achterblijven bij de verwachtingen.

De sector vreest dat sprake is van een structurele trend en doet een dringend beroep op de overheid om een financieel vangnet te spannen. Al eerder gaf de overheid aan dat ze  de vervoerssector tot eind dit jaar nog zullen blijven steunen. Voor vervoerders, en met vervoerders met bussen en trams zou dit betekenen dat in de nieuwe dienstregeling 20 tot 30 procent minder ritten zouden rijden zodat de vervoersbedrijven hun exploitatie draaiende zou kunnen houden.