De Telegraaf neemt met Spoorbewakers kijkje achter de schermen bij NS

Spoorbewakers is vanaf zondag te zien op De Telegraaf. (Foto: Leonie Bosselaar)
Spoorbewakers is vanaf zondag te zien op De Telegraaf. (Foto: Leonie Bosselaar)

De Telegraaf komt vanaf aanstaande zondag met een vijfdelige miniserie die een kijkje achter de schermen bij NS neemt. In de serie Spoorbewakers is te zien hoe het personeel zorgt voor een veilige reis voor reizigers en werknemers, en voor welke dilemma's medewerkers komen te staan.

Al in 2018 had de krant een eerste seizoen van Spoorbewakers uitgezonden waar toen de Incidentenbestrijding van ProRail gevolgd werd. Maar ook dit jaar is er weer een seizoen, maar dan met personeel van de NS die gevolgd wordt.

Minimaatschappij

Eén van de NS-medewerkers die zijn werk liet zien en erover vertelt is Ward van Gils, manager sociale veiligheid. "Het station en de trein zijn echt een minimaatschappij, veel verschillende mensen reizen met de trein en komen op het station. Met ons werk staan we middenin die maatschappij en hebben we impact. Reizigers zien natuurlijk de conducteur en ons veiligheidspersoneel, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Hoe we bezig zijn met crowdmanagement, hoe onze meldkamer werkt en collega´s aanstuurt, waar cameratoezicht op let en hoe we steeds meer door data kunnen weten waar en wanneer we nodig zijn. Mooi dat we kunnen laten zien hoe professioneel NS dit geregeld heeft, daar ben ik heel trots op."

Videoserie

De videoserie komt tot stand binnen de journalistieke onafhankelijkheid van de Telegraaf. NS heeft hieraan meegewerkt omdat ze graag hun collega’s, hun professionaliteit en betrokkenheid willen laten zien "tijdens de mooie en minder mooie kanten van het werk". Alle in beeld gebrachte collega's hebben hier toestemming voor gegeven.

Al eerder heeft de NS meegewerkt aan programma's zoals Handhavers en Overtreders en vroeger met 'In het Spoor van' op SBS 6.