België schaft mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af

Vanaf maandag 23 mei zijn mondmaskers in het Belgische openbaar vervoer niet meer verplicht. (Foto: Rob Dammers)
Vanaf maandag 23 mei zijn mondmaskers in het Belgische openbaar vervoer niet meer verplicht. (Foto: Rob Dammers)

De mondmaskerplicht in België wordt vanaf 23 mei afgeschaald. Vanaf dat moment is het niet meer verplicht om deze in het Belgische openbaar vervoer te dragen. Het mondmasker moet nog wel verplicht gedragen worden op bepaalde internationale treinen.

Op 3 juni 2020 werd de verplichting bij de zuiderburen ingevoerd. Het afscheid van het mondmasker in het openbaar vervoer valt precies twee maanden later nadat de mondkapjesplicht in Nederland werd omgezet in een advies, en dat was op 23 maart. Al eerder in maart werd de Belgische verplichting al versoepeld waarmee mondkapjes niet meer verplicht werden op de perrons enhaltes.

In Duitsland en in internationale treinen zijn mondkapjes nog in het algemeen verplicht. In sommige regio's zijn de FFP2 mondkapjes nog verplicht.

Afschaling maatregelen

De beslissing is door het Overlegcomité genomen waarmee ook de coronabarometer van België zal vervallen. Ook het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) die inkomende reizigers vvoor lange verblijfsduur moesten invullen, zal verdwijnen.

Het aantal besmettingen en bezette ziekenhuisbedden dalen en het reproductiegetal blijft constant lager dan het getal één wat aangeeft dat het virus zich niet verder zich meer verspreidt dan anders. Vanwege alle positieve ontwikkelingen rond het coronavirus heeft het Overlegcomité deze besluiten genomen.

De mondmaskerplicht blijft binnen België enkel nog verplicht bij zorginstellingen en apotheken. Ook geldt er een advies voor het dragen van het mondmasker op drukke plaatsen.