Thalys stopt met budget-trein IZY

Na zes jaar zet Thalys de low-budget treindienst IZY stop. De treindienst maakte het voor reizigers mogelijk om voor tien euro van Brussel naar Parijs te rijden. Vanaf 10 juli moeten de reizigers gebruik maken van de reguliere Thalys, die bekend heeft gemaakt dat ze van de zomer met goedkope reisformules zullen komen.

De treindienst IZY die in maart 2016 werd opgezet onderscheidde zich van de duurdere Thalys-trein door de eenvoud. Tickets konden alleen on-line of via een app worden geboekt, en er was een langere reistijd omdat de trein ook over het reguliere spoor reed.  De reis duurt tussen de 2 uur 8 minuten en 2 uur 30 minuten, terwijl de reguliere Thalys-dienst er 1 uur 22 minuten over doet. Dit gebeurt omdat IZY-treinen gebruik maken van de spoorlijn Parijs-Lille tussen Parijs en Arras, in plaats van de hogesnelheidslijn LGV Nord. Ook het contact met de klantenservice was enkel mogelijk via een formulier op hun website.

Door deze eenvoud richtte IZY vooral bedoeld voor vrijetijdsreizigers, waarbij Thalys zich meer richt op het zakelijke segment, en trok IZY voornamelijk veel jongeren aan.

Beëindiging IZY-formule

Het is geen verrassing dat Thalys afscheid neemt van de IZY-formule. Het aanbod was de afgelopen maanden al afgebouwd en de ritten reden ook al met de rode Thalys-treinen. 

"Dat we alle ritten vanaf 10 juli onder het merk Thalys willen uitvoeren, heeft te maken met duidelijkheid", zegt woordvoerder Mattias Baertsoen tegenover de VRT. "Klanten zullen voortaan gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die Thalys biedt en ze zullen ook makkelijker kunnen omboeken of annuleren. Bovendien garanderen we ook een kortere reistijd, want alle treinen zullen voortaan via het snelle spoor rijden". 

Om alle klanten tegemoet te komen, biedt Thalys vanaf deze zomer goedkope reisformules aan, waaronder ook voor jongeren die een van de grotere doelgroepen waren die veel met IZY reisden.