Alstom levert 25 hogesnelheidstreinen aan Zweden

De nieuwe Alstom Zefiro voor de Zweedse vervoerder SJ (Foto: Alstom)
De nieuwe Alstom Zefiro voor de Zweedse vervoerder SJ (Foto: Alstom)

Treinbouwer Alstom heeft een overeenkomst getekend met de Zweedse nationale spoorwegmaatschappij SJ om 25 elektrische hogesnelheidstreinen van de Zefiro Express te leveren, met een optie van 15 extra treinen. Het contract voor de eerste vaste order heeft een waarde van circa 650 miljoen euro.

De nieuwe treinen zullen in feite de snelste ooit van Zweden zijn, met een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur. De levering van de eerste trein staat gepland voor 2026.

Alstom is enorm trots om deze nieuwe hogesnelheidstreinen aan SJ te mogen leveren. Dit is een historische overeenkomst die de manier waarop passagiers door het land reizen zal veranderen. Gezien de zorgen over klimaatverandering is de hogesnelheidstrein het belangrijkste alternatief voor vliegreizen. Het is comfortabel, handig en nu erg snel.

Ontworpen voor Zweedse omstandigheden

De Zefiro Express-treinen zijn ontworpen om te functioneren in barre weersomstandigheden, zelfs als de temperatuur tot veertig graden onder nul daalt. De trein zal verder uiteraard ook laagvloers zijn. Verder heeft elke trein een totale capaciteit van 363 zitplaatsen. Daarnaast zijn de treinen zijn ergonomisch ontworpen voor maximaal comfort en beschikken over eersteklas stoelen en verlichting.

De rijtuigbreedte, elektrische systemen en signaleringssystemen zijn ontwikkeld voor hun dienst in Zweden en Denemarken, maar ze zullen ook gecertificeerd zijn voor verkeer in Noorwegen.

Zefiro Express

De Zefiro Express maakt deel uit van Alstom's hoge- en zeer hogesnelheidstrein Avelia-platform die een snelheid kunnen behalen van 200 tot 350 kilomter per uur. De Zefiro is van oorsprong door Bombardier ontwikkeld, en sinds de fusie van beide treinbouwers volledig in handen gekomen van Alstom. De trein is in een breed scala aan configuraties beschikbaar om zo goed mogelijk aan de behoeften van de klant te voldoen.

Alstom in Zweden

Alstom is de belangrijkste leverancier op de Zweedse spoorwegmarkt en heeft meer dan 1.000 treinen geleverd aan de Zweedse spoorwegen. Alstom heeft ook verschillende grote onderhoudscontracten en voert onderhoud en herstel uit in 19 grote en kleine werkplaatsen. Het bedrijf leidt ook de uitrol van ERTMS in Zweden, zowel aan boord als langs het spoor, en levert het een gestandaardiseerd nationaal verkeerssysteem aan de Swedish Transport Administration.