Spoor bij Hoogeveen gaat in mei op de schop

Het spoor bij Hoogeveen gaat in mei ingrijpend op de schop. (Foto: ProRail)
Het spoor bij Hoogeveen gaat in mei ingrijpend op de schop. (Foto: ProRail)

Het spoor rond Hoogeveen gaat van 7 tot en met 23 mei op de schop. Tijdens deze periode zullen er geen treinen rijden. Spoorbeheerder ProRail gaat de spoorboog verleggen en vernieuwen.

De spoorboog voor station Hoogeveen is voor machinisten een scherpe bocht waarbij ze moeten remmen tot een snelheid van 80 kilometer per uur. Met de nieuwe spoorboog die ongeveer 15 meter verschoven wordt kunnen de treinen uiteindelijk gewoon op dezelfde snelheid blijven rijden, en zal er enige tijdswinst ontstaan op de treinen die het station passeren.

De spoorbeheerder heeft tegenover website RTV Drenthe laten weten dat er in deze treinvrije periode niet alleen aan het spoor gewerkt wordt, mar ook aan het station. Het stationsgebouw krijgt een nieuwe pui en er komt een hellingbaan. Ook krijgen de liften krijgen een grote onderhoudsbeurt. Ook zal de spoorwegovergang Toldijk/Pesserstraat worden verbeterd zodat deze nog veiliger wordt.

Prorail heeft bekend gemaakt dat ze in deze periode dag en nacht bezig zullen zijn aan de werkzaamheden. Afgelopen maandag heeft de spoorbeheerder al een inloopavond gehouden waarbij omwonenden vragen konden stellen over de plannen. De voorbereidende werkzaamheden zijn al in augustus vorig jaar gestart. Toen zijn er kap- en snoeiwerkzaamheden verricht en is er grondonderzoek uitgevoerd.