Voorlopig uitstel over beslissing van vervanging treinen op Merwedelingelijn

Voorlopig is er nog uitstel over de vervanging van de 15 jaar oude treinen op de Merwedelingelijn. (Foto: Treinenweb)
Voorlopig is er nog uitstel over de vervanging van de 15 jaar oude treinen op de Merwedelingelijn. (Foto: Treinenweb)

Het besluit over de vervanging van de treinen op de Merwedelingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen is uitgesteld. Omdat er nieuwe vragen zijn gekomen over technische zaken, zoals inbouw van ETCS moet er onderzoek worden gedaan. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen verwacht dat het voorstel voor de zomer kan worden behandeld.

Afgelopen woensdag hebben de Provinciale Staten van Zuid-Holland nog overleg gevoerd over een vervanging van de treinen. Al eerder deze maand gaven ze aan dat vervanging van de treinstellen onnodig hoge kosten met zich mee zou brengen. Een ander punt is dat de provincie subsidie van het Rijk krijgt voor inbouw van het ETCS-signaleringssysteem op voorwaarde dat de huidige stellen minimaal tot 2038 in dienst blijven. Nu wil de provincie dus opnieuw bekijken wat de mogelijkheden zijn.

SP Statenlid Lies van Aelst: "Wij willen de treinen zo snel mogelijk vervangen vanwege de slechte staat van onderhoud. Ook leiden ze tot gezondheidsproblemen bij het personeel op de treinen vanwege een gebrekkig ventilatiesysteem. Het zou echt heel dom zijn om de treinen niet te vervangen. 'Penny wise, pound foolish', dat heb ik in oktober ook al gezegd.". Ook gaf ze toen al aan ontevreden te zijn toen Zevenbergen liet weten dat hij niks zag in de aanschaf van nieuwe treinen, ook omdat de treinen op deze spoorlijn niet voorzien zijn van een toilet, een punt waar al jaren op wordt aangedrongen en waar zelfs reizigersverenging Rover nadruk op legt.