NS start proef met korting voor minder volle treinen

De proef geldt op het traject tussen Den Haag en Eindhoven. (Foto: Rob Dammers)
De proef geldt op het traject tussen Den Haag en Eindhoven. (Foto: Rob Dammers)

De NS is een nieuwe proef gestart om de reiziger terug te brengen in de trein. Vanaf vandaag kunnen alle reizigers tussen Den Haag en Eindhoven met korting tot wel 60 procent reizen zolang ze voor een rustige trein kiezen.

Het vervoersbedrijf start op dit traject namelijk een pilot met NS-Voordeel tickets. Het is een nieuw e-ticket waarbij korting op het treinkaartje per treinrit bepaald wordt door de druktedata van de NS. "Hoe rustiger de trein, des te hoger de korting.", stelt de NS.

“Onze reizigers zijn al gewend dat we korting geven als er gereisd wordt tijdens daluren, maar we gaan nu voor het eerst een korting op maat per treinrit aanbieden”, vertelt Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen. “De pilot met NS Voordeel is dan ook een logische vervolgstap om meer mensen te stimuleren om met de trein te reizen en die tegelijkertijd beter te spreiden over onze treinen. En kijkend naar de huidige brandstofprijzen, biedt dit initiatief mogelijk voor veel reizigers uitkomst om voordelig tussen Den Haag en Eindhoven te reizen."

Spreiding

Naast het testen van de techniek en het aantrekken van nieuwe reizigers, wil NS met de pilot onderzoeken in hoeverre reizigers door een hoge korting te bieden bereid zijn om een kaartje te kopen voor een specifieke treinrit. Zo worden treinen met veel lege stoelen beter benut en proberen we te drukke treinen te voorkomen. “Neem bijvoorbeeld de Intercity die op maandag om 10:15 uur vertrekt vanuit Eindhoven naar Den Haag waarvan twee derde van de stoelen bezet is. Pak je dezelfde trein, maar twee uur later, dan is slechts een derde van de stoelen bezet. Reizigers die voor deze trein kiezen, kunnen daarom 30 procent korting krijgen”, aldus Smit.

Alle reizigers kunnen dit ticket aanschaffen. Wel is het een vereiste om het ticket minimaal een dag van tevoren aanschaffen. Dit kan via de reisplanner in de NS-app of op de site en per reisadvies is in te zien hoeveel korting je krijgt. Dan kan je het e-ticket daar direct aanschaffen.

De pilot loopt tot 3 juli. Daarna hakt de NS de knoop door of NS Voordeel ook op andere trajecten getest gaat worden.