Oekraïense vluchtelingen reizen gratis met de trein naar Duitsland

Oekra´ense vluchtelingen mogen gratis vanuit Polen naar Duitsland reizen. (Foto: Pixabay)
Oekra´ense vluchtelingen mogen gratis vanuit Polen naar Duitsland reizen. (Foto: Pixabay)

Vanaf afgelopen zondag kunnen Oekraïense vluchtelingen vanuit Polen gratis met de Deutsche Bahn doorreizen naar Duitsland. Dat heeft de Duitse vervoerder bekend gemaakt. De vluchtelingen moeten wel hun Oekraïens paspoort of identiteitskaart kunnen tonen.

De Duitse vervoerder wil op deze manier de reis van de vluchtelingen makkelijker maken. Inmiddels hebben vijftig vluchtelingen uit Oekraïne zich al bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel gemeld, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel & Migratie) zondag tegenover NU.nl. Ook op Twitter vragen een aantal gebruikers zich af of de NS Oekraïners gratis laten reizen. Inmiddels is er ook een reactie aan de NS gevraagd.

Mogelijk extra treinen

De Deutsche Bahn staat in nauw contact met de federale overheid, de BMDV (Het Bondsministerie voor Digitaal en Transport) en de federale en staatsautoriteiten, evenals de vervoersbedrijven in Polen, Tsjechië en Oostenrijk. Samen met de Poolse spoorwegen bereidt DB zich voor om op korte termijn eventueel extra treinen en meer rijtuigen in te zetten.

Momenteel rijden er dagelijks tot zes Eurocity-langeafstandstreinen van Polen naar Duitsland, allemaal via de grensovergang Frankfurt/Oder. De langeafstandstreinen starten in Warschau, Gdansk, Przemysl (grens met Oekraïne)/Krakau, Wenen/Wroclaw.