Station Overveen meest gewaardeerde station in 2021

Het Noord-Hollandse station Overveen was afgelopen jaar het meest gewaardeerde station van Nederland. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021. Elk jaar onderzoekt de NS hoe de stations door de reizigers gewaardeerd worden.

De Stationsbelevingsmonitor 2021 is een onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail onder bijna 77.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,31. In 2020 was dat 7,26 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS doen dit onderzoek elk jaar om te weten hoe reizigers over onze stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Top 3

Het monumentale stationsgebouw van Overveen ligt op de spoorlijn tussen Haarlem en Zandvoort an Zee, en heeft een schilderachtige ligging verdiept tussen de bossen en wordt veel gebruikt door wandelaars die door de duinen naar het strand kunnen lopen. De top 3 wordt afgemaakt door Driebergen-Zeist en Valkenburg die beiden gewaardeerd werden met het cijfer 8. Station Rotterdam-Zuid werd door de reizigers het laagst gewaardeerd, met een 5,8.

Grootste stijgers

Grootste stijger in één jaar is Arnhem Velperpoort. In 2020 gaven reizigers dit station nog een 5,5. Vorig jaar is dat gestegen naar een 6,6. ProRail heeft de perrons verbreed en liften geïnstalleerd. Er zijn fietsenstallingen bijgekomen, het voorplein is opgeknapt en er is een nieuwe doorgang aan de zuidkant opgeleverd.

Station Assen laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2016 kreeg het station een 5,6 van reizigers. Afgelopen jaar was dat een 7,6. De grootste stijging heeft te maken met de bouw van een nieuw station die vanaf 2020 nog beter toegankelijker is met nieuwe liften, bredere trappen, een nieuwe fietsenstalling en een ingang aan de oostkant. Het station is afgelopen jaar beloond met de publieksprijs Beste Gebouw van 2021 door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Onderzoek

Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op het perron te vragen naar hun mening over dat specifieke station. Doordat de NS door coronamaatregelen minder reizigers vervoerd heeft waren er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers om naar hun mening te vragen. Voor deze stations heeft afgelopen jaar daarom geen meting plaatsgevonden. Dat gold ook voor station Klimmen-Ransdaal dat vorig jaar nog als best gewaardeerd uit het onderzoek kwam.

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.