Nieuwe afleveringen van Rail Away met winters Nederland

Op 30 december zien we de met sneeuw bedekte spoorlijn van Zwolle - Zutphen (Foto: Rail Away)
Op 30 december zien we de met sneeuw bedekte spoorlijn van Zwolle - Zutphen (Foto: Rail Away)

Toen in februari 2021 Nederland bedekt was onder een mooie laag sneeuw, is het programma Rail Away van de EO met de NS meegereisd langs de IJssel op het traject Zwolle - Zutphen. Waar we normaal naar prachtige reportages kijken in de rest van Europa, is de NS nu zelf het onderwerp van een mooie winterreportage in eigen land.

Vanaf maandag 27 december komen er nieuwe afleveringen met mooie beelden uit Duitsland, Italië, Sardienië en Nederland. De uitzending van Nederland staat gepland op donderdag 30 december om 20.05 uur bij NPO2.

Maandag 27 december – Duitsland: Donaueschingen-Sigmaringen-Gammertingen
Het traject begint in het stadje Donaueschingen, aan de rand van het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. De treinreis voert de reizigers door natuurparken, en langs kastelen en kloosters. De vervoerder op het eerste deel van deze reis over de Donaubahn wordt verzorgd door Deutsche Bahn. We komen onder meer langs de indrukwekkende abdij van Beuron, waar de Nederlandse kunstschilder Jan Verkade alias pater Willibrord jarenlang woonde en werkte.

Dinsdag 28 december – Italië: Trento-Cles-Mezzana
Een reis die begint tussen de boomgaarden in de vallei en eindigt op de hoge bergtoppen in het nationale park van de Stelvio. We trappen de reis af op het station van Trento, een belangrijke halte op de Brenner-spoorlijn tussen het Oostenrijkse Innsbruck en het Italiaanse Verona. Het eerste deel voert door het dal van de rivier de Adige richting Oostenrijk, voordat we afbuigen naar twee valleien vol appelboomgaarden: de Val di Non en de Val di Sol. De treinen van Trentino Trasporti stoppen in vrijwel alle plaatsen op de route.

Woensdag 29 december – Sardinië: Mandas-Laconi-Sorgono
We gaan vandaag naar de ‘Malediven van Europa ‘, naar het Italiaanse eiland Sardinië. Bekend als zonnige vakantiebestemming, maar ook voor treinliefhebbers valt er genoeg te beleven op het eiland. We stappen aan boord van ‘Il Trenino Verde’, het groene treintje, voor een urenlange rit over smalspoorkronkelroutes. Dit toeristentreintje passeert stations die verscholen liggen in het groen en waar schapen grazen tussen de rails. Grote delen van het spoortraject zijn per auto niet of nauwelijks bereikbaar.

Donderdag 30 december – Nederland: Zwolle-Deventer-Zutphen
Als in februari 2021 Nederland ineens te maken krijgt met sneeuw en vorst is dat een gelegenheid bij uitstek om een sneeuwaflevering op te nemen in eigen land. Het resultaat is een treinreis langs de IJssel, van Zwolle naar Zutphen. Een aflevering met de nodige sneeuw- en ijspret.

Maandag 3 januari – Duitsland: Weizen-Blumberg
De Sauschwänzlebahn (op z’n Nederlands: gekrulde varkensstaart) dankt zijn naam aan de talloze ‘spoorkrullen’ in de route. Een rit met deze stoomtrein - tussen de plaatsten Weizen en Blumberg-Zollhaus - is een aanrader. Terwijl de trein zich puffend en stomend in beweging zet, vergapen de passagiers zich aan het uitzicht op de omliggende valleien. Bij goed weer kun je zelfs de Alpen zien.

Bron: EO / NS