Vervoerder Start start in 2026 met nieuwe treindienst van Eindhoven naar Düsseldorf

De Eurobahn die rijdt totdat Arriva van start kan gaan met de nieuwe treindienst. (Foto: Smiley.toerist)
De Eurobahn die rijdt totdat Arriva van start kan gaan met de nieuwe treindienst. (Foto: Smiley.toerist)

Vanaf december 2026 is ons land een nieuwe internationale treinverbinding rijker. Vanaf dan is een rit naar Düsseldorf vanaf Eindhoven Centraal mogelijk, en is deze rit bovendien een kwartier korter dan Eurobahn die nu vanaf Venlo rijdt.

De nieuwe treindienst zal worden uitgevoerd door Start, een nieuwe dochteronderneming van de Deutsche Bahn. De aanbesteding en exploitatie wordt uitgevoerd door de vervoersregio's Verkehrsbund Rhein Ruhr (VRR) en Nahverkehrssystem Westfalen-Lippe (NWL).

FLIRT

De treindienst wordt straks gereden door de Flirt van de Zwitserse treinbouwer Stadler. Voor deze verbinding komen er nieuwe comfortabele treinstellen die de oudere Flirt-generatie (Flirt-2) zullen overnemen.

De Flirt is in Nederland inmiddels niet weg te denken doordat deze onder meer bij Arriva, Breng, Connexxion en Keolis rijden. Ook Keolis rijdt met de Eurobahn vanaf Hengelo naar Bielefeld, en rijdt Abellio (tot er een andere vervoerder is) vanaf Arnhem naar Düsseldorf.

Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) is enthousiast over de nieuwe internationale verbinding. "Betere en snellere treinverbindingen met Duitsland zijn fijn voor reizigers en goed voor het klimaat. Met deze rechtstreekse verbinding reis je snel en comfortabel naar Düsseldorf waar je over kan stappen op het Duitse netwerk van hogesnelheidstreinen. Voor reizigers is deze snellere verbinding een mooie verbetering."

Vertraging

Aanvankelijk zou de nieuwe verbinding al in 2025 van start moeten gaan, maar de VRR heeft dit met een jaar uitgesteld vanwege de aanbesteding tijdens de coronacrisis.

"De reden achter het uitstel is dat tijdige levering van materieel door leveranciers aan mogelijke inschrijvers lastig en duur is als gevolg van de coronacrisis", schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg eerder deze maand aan de Tweede Kamer.

Met het uitstel verwacht de VRR meer zekerheid in de matereelleveringen die binnen het budget passen. De huidige verbinding vanaf Venlo zal pas beëindigd worden zodra Start zal gaan starten.